Beachhåndball: Norske kvinner bøtelagt for shorts | TV5MONDE

Sexisme? Diskriminering? Den 20. juli ble det norske landslaget i beachhåndball bøtelagt med 150 euro per spiller, eller 1500 euro, for ikke å ha brukt reguleringsbikini. De møtte de spanske spillerne søndag 18. juli til kampen som teller om bronsemedaljen i EM i strandhåndball i Varna, Bulgaria.

Norske idrettskretser og kommentatorer ble rasende over boten som europeiske idrettsmyndigheter ila beachhåndballspillere som trosset regelverket ved å nekte å spille i bikini. Faktisk foretrakk norske kvinner å bruke trusershorts fremfor reguleringsbikini.

«En slik macho-visjon av kvinner tilhører en annen æra»en norsk regionavis ble rasende i sin lederartikkel tirsdag.

«I 2021 burde det ikke engang være et tema»la presidenten i Norges Volleyballforbund, Eirik Sørdahl, til NTB.

Spørsmålet om antrekk har satt i gang strandsportsirkler i årevis, der spillere anser bikinien som nedverdigende eller upraktisk.

I regelverket, «tilpassede og høy-cut» bikinier

Selv om bruk av bikini ikke lenger har vært obligatorisk for sandvolleyballspillere siden 2012, fastsetter regelverket til Det internasjonale håndballforbundet at «spillere må bruke bikinitruser (…) tilpasset og klippet ut». Det er til og med spesifisert det «sidene må være maks 10cm brede».

Menn kan bruke shorts 10 cm over kneet, «så lenge de ikke er for brede». En talskvinne for det internasjonale håndballforbundet, Jessica Rockstroh, sa at hun ikke kjente til årsakene til reglene og at forbundet ville gjennomgå dem internt. «Vi vet at andre nasjoner liker å spille i bikini, spesielt i Sør-Amerika» forklarte hun til New York Times.

Om hun «forpliktet til å fremme dette emnet i interessen til sine medlemsforbund»der Europeisk føderasjon håndball kranglet «at en endring i reglene kun kan skje på nivå med IHF (det internasjonale forbundet, red.anm.)«.

«Det er latterlig»

Fra mandag protesterte den norske kultur- og likestillingsministeren, Abid Raja, med ansvar for idrettsspørsmål, mot boten.
«Det er helt latterlig.»tvitret han. «Fan, hvilke holdningsendringer er nødvendige i den macho og konservative internasjonale sportsverdenen.»

Den enorme tennismesteren Martina Navratilova kommenterte «Det er latterlig».

I forkant av EM tok Norge kontakt med det europeiske forbundet for å be om tillatelse til å spille i shorts, men fikk kun beskjed om at brudd på regelverket ble straffet med bøter.

Etter å ha overholdt regelverket for nesten hele mesterskapet, bestemte nordmennene seg for å spille sin siste kamp, ​​tellende bronsemedalje, i shorts.

Allerede i 2006 sendte det norske håndballforbundet et brev til Det internasjonale forbundet for å understreke at plikten til å bruke bikini ikke tok hensyn til kulturene i enkelte land og kunne sjenert de som ikke ønsker å eksponere kroppen sin like mye. I april i år, på et møte i Det europeiske håndballforbundet, tok nordmennene opp igjen saken, og forbundet satte den på dagsorden for et fremtidig møte i november, etter OL.

Martine Welfler, iført trøye nummer 4 på det norske laget, forklarer at mange spillere i Norge ikke ønsker å spille for landslaget fordi de ikke føler seg komfortable i bikini (i konkurranser kan de spille i shorts) og at de er lei av å bli observert i slanke antrekk.

Utover sexistiske klisjeer, et politisk spørsmål

I februar 2021 nektet tyske sandvolleyballspillere å delta i en turnering i Doha, Qatar, Katara Cup som fant sted fra 8. til 12. mars fordi bikinien ble utestengt fra dem, mens i 2019, under verdenslekene på stranden, spillere fikk bruke badedrakter. «For kvinners antrekk, for å respektere lokal kultur og tradisjon, med full støtte fra idrettskvinnene, forventes det at alle deltakende kvinnelag vil bruke en kortermet t-skjorte som skal bæres under den offisielle dametoppen i turnerings- og knekort shorts, på trening og i kamper«, fastsetter artikkel 10 i teksten tilgjengelig online ifølge Agence France Presse.

(Ha det : Earthlings «Qatar: Tyske spillere nekter å spille uten bikiniene sine»

Dette fremhever spørsmålet om hyperseksualisering av kvinnekroppen. Faktisk vil ingen bli sjokkert over å se en mann uten skjorte, men det samme ville ikke sies om en kvinne. I denne parodien på amerikanske komikere er alt sagt!

Hvorfor bikinien for strandsport?

Sandvolleyball ble født på strendene i Santa Monica i California på 1920-tallet. Disiplinen ble en olympisk demonstrasjonsidrett i Barcelona i 1992 og som en fullverdig olympisk sport i 1996 i Atlanta. Gradvis heves stemmer for å fordømme bikinien som spillerne har på seg, et antrekk som er et resultat av «strandkulturen» innen sandvolleyball.

For å respektere den «kulturelle og/eller religiøse troen» i visse land, godkjenner Det internasjonale volleyballforbundet en første forlengelse av antrekkene i 2012. «Tidligere var det to valg av uniform for kvinnelige spillere, en badedrakt i ett stykke eller bikini med underdelene som ikke skulle overstige en maksimal sidebredde på 7 cm, mens helkroppsdrakter også kunne brukes under bikinien for kaldt vær. Nå er det tre valg til»spesifiserer forekomsten.

I henhold til gjeldende FIVB kleskode er disse alternativene som følger: kombinasjonen av shorts/ermeløs t-skjorte, eller Bermuda-shorts/t-skjorte med ermer, eller lange leggings/t-skjorte med ermer opp til «på håndleddene. Den andre grunnen til å bruke et litt mer dekkende antrekk er temperaturer som må være under 15°C.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *