Barnehagestreik i Norge: hva du trenger å vite

Mandag streiket over tusen arbeidere fra 112 private barnehager i Norge på grunn av pensjonskonflikter. Flere arbeidere vil trolig slutte seg til streiken denne uken.

Etter at forhandlingene mislyktes i helgen, besluttet Fagforbundet, Uddanningsforbundet og Delta å inkludere 1.007 av sine medlemmer fra Oslo, Østfold, Trøndelag og Vestlandet i streiken.

«Vi prøvde å bli enige, men det gikk ikke. Partenes standpunkter er så langt fra hverandre at det var umulig å komme til et (tilfredsstillende) resultat. Fra mandag av går våre medlemmer ut i streik,» fagforhandler Anne Green Nilsen sa søndag.

Arbeidskonflikten involverer fagforeninger og Private Barnehagers Landsforbund (PBL), en arbeidsgiverorganisasjon som dekker 2.066 av landets 2.881 private barnehager og over 36.000 ansatte. arbeidere.

Hvis arbeidskonflikten fortsetter, vil streiken utvide seg torsdag, med enda flere arbeidere som slutter seg til.

Pensjonssøksmål

Tvisten som førte til streiken er i hovedsak knyttet til pensjon, da arbeidstakere mener at PBL unndrar seg pensjonsforpliktelsene, i stor grad på grunn av overgangen til en felles avtalefestet pensjonsordning (AFP).

«Vi er svært skuffet over at arbeidsgiver ikke er villig til å holde løftet sitt om å innføre livslang AFP for våre medlemmer i private barnehager, slik kommunale og andre private barnehager har gjort. PBL må ta det fulle ansvaret for denne streiken,» bemerket arbeidernes uttalelse som ble offentliggjort. etter bruddet i forhandlingene.

Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor er et pensjonssystem der personer som jobber i en privat bedrift har tariffpensjonsavtale innenfor rammen av en tariffavtale. Denne pensjonen utbetales i tillegg til den offentlige forsikringen alderspensjon.

På den annen side hevder PBL ikke å ha gitt noen faste løfter angående AFP.

– PBL har ikke gitt løfter om at barnehager skal inn i AFP-fellessystemet, sier kommunikasjonssjef Marius Iversenas i PBL.

I tillegg beskrev PBL-sjef Jørn-Tommy Schjelderup utviklingen som «overraskende og svært uønsket», og la til at fagforeningene streiker med «helt urealistiske krav».

En eskalering av streiken er mulig

Hvis det ikke blir fremgang i samtalene mellom partene, vil halvparten av arbeiderne forlenge streiken fra torsdag, med 492 flere arbeidere i utgangspunktet rapportert, noe som bringer det totale antallet streikende barnehager til 1.499 ved slutten av uken.

Men mandag varslet de tre fagforeningene en enda mer intens opptrapping av streiken fra torsdag.

Antallet streiker forventes å dobles ettersom tusen flere arbeidere slutter seg til streiken i løpet av tre dager.

– Dette er en streik for rettferdighet, og vår kamptrang er sterk. PBL ønsker å hindre at vi får en anstendig pensjon, sier Anne Green Nilsen (Fagforbundet), Terje Skyvulstad (Uddanningsforbundet) og Trond Ellefsen (Delta).

Streiken vil spre seg til Bodø, Trondheim, Bømlo, Ålesund, Kristiansand, Stavanger, Sandnes, Bergen, Oslo, Bærum, Ullensaker, Eidsvoll, Skien og Halden.

Drevet av thelocal.no.

Barnehagestreik i Norge: hva du trenger å vite

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *