Australia og New Zealand, fotballbaner i en måned

I kenguruenes land og i den «lange hvite skyen» – Australia og New Zealand – er rugby vanligvis kongen. Disse to landene forbereder seg imidlertid på å bli, i en måned, sentrum av fotballplaneten. Fra 20. juli til 20. august ønsker de velkommen den niende utgaven av verdenscupen for kvinner. Sammenlignet med de forrige er det mange nye funksjoner.

Dette er første gang to land er vertskap for den internasjonale konkurransen. Tidligere utgaver av verdensmesterskapet ble arrangert i Kina i 1991 og 2007, i Sverige i 1995, i USA i 1999 og 2003, i Tyskland i 2011, i Canada i 2015 og i Frankrike i 2019.

I Frankrike, amerikanerne hadde vunnet trofeet for fjerde gang i historien – og for andre gang på rad – etter å ha vunnet nederlenderne 2-0, inkludert et mål fra straffemerket til Megan Rapinoeen av de emblematiske spillerne til det amerikanske laget.

Frank Fife, AFP

Flere lag, flere kamper

Denne australsk-New Zealand-utgaven er også den første som ønsker 32 lag velkommen i gruppespillet. Totalt 64 kamper skal spilles på ti forskjellige stadioner – seks i Australia, fire på New Zealand.

Beslutningen om å utvide antall lag ble annonsert av FIFA 31. juli 2019, i kjølvannet av verdensmesterskapet som ble arrangert i Frankrike, for å «fremme utviklingen av kvinnefotball». Antall konkurrerende lag har vokst jevnt og trutt siden opprettelsen av verdensmesterskapet i fotball for kvinner i 1991, som da hadde 12 lag.

I løpet av gruppespillet vil hver gruppe bestå av fire lag. De to beste fra hver gruppe går videre til åttendedelsfinalen. Deretter starter utslagsfasen. Som vanlig er det vertslandene som skal åpne ballen. New Zealand møter Norge i Auckland, på Eden Park Stadium, klokken 9 (paris tid). Møtet vil bli fulgt, kl. 12.00 (fortsatt Paris-tid), av Australia, i motsetning til Irland på Stadium Australia i Sydney – som også vil være vertskap for finalen i turneringen.

Les ogsåVM for kvinner 2023: timeplanen og alle resultatene

Videovoldgift, fan-soner, bonuser

Nye funksjoner dukker også opp i voldgift, spesielt videoassistanse (VAR). FIFA minnes i en artikkel publisert på nettsiden deres at videodømming allerede var introdusert ved siste verdensmesterskap for kvinner i Frankrike. Hun insisterer imidlertid på at «utgaven i Australia og New Zealand vil samle 19 videoassistentdommere, inkludert, for første gang, seks kvinner».

Når det gjelder bonuser utbetalt til spillere – eller «pengepremier» – Clement Gauvin, med-grunnlegger av Footeuses media, fremme det faktum at de «vil økes», med summer «helt utrolige på kvinnefotballnivå».

For Clément Gauvin er det «klart», på global skala, et «viktig verdensmesterskap» for fotball feminin. «Kontantpremiene til spillerne kommer til å bli enorme, så det er garantert en sportslig forventning som kommer til å bli høyere og høyere». Dessuten, «Det er også første gang det vil være fansoner i Australia og New Zealand for et verdensmesterskap for kvinner.»

– Kringkastingsmessig vil konkurransen sendes verden rundt. Det har også vært satset på kampoppsett, sier han. «På FIFA-nivå er det ting som er organisert for å gjøre dette arrangementet til en utrolig begivenhet,» avslutter Clément Gauvin.

Turneringen avsluttes med finalen mellom vinnerne av de to semifinalene. Den spilles 20. august klokken 12 (Paris-tid).

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *