Alderen til begge foreldrene påvirker risikoen for autisme


nyheterDet har vært kjent i noen tid at eldre fedre er mer sannsynlig å få et barn med autisme. Ny forskning viser nå at også mors alder spiller inn. Det er bemerkelsesverdig at ikke bare eldre mødre har større sannsynlighet for å få barn med autisme, men også tenåringsmødre.
Forskere analyserte data fra mer enn 5,5 millioner barn, inkludert mer enn 30 000 med autisme, i fem land: Danmark, Israel, Norge, Sverige og Australia. Barna ble født mellom 1985 og 2004 og ble fulgt til 2009.

• Jo høyere fars alder, jo høyere er risikoen for å få et autistisk barn. Fedre i alderen 40 til 49 år har 28 prosent høyere risiko enn fedre i alderen 20 til 29 år. For fedre over 50 år var risikoen til og med 66 prosent høyere.

• Morens alder spiller også en rolle. Mødre i alderen 40 til 49 har 15 % høyere risiko enn mødre i alderen 20 til 29.
• Risikoen var 18 prosent høyere blant tenåringsmødre enn blant mødre i alderen 20 til 29 år.
• Kombinasjonen av en eldre far og en eldre mor øker risikoen for begge.
• Større aldersforskjell mellom far og mor fører også til større risiko for å få et autistisk barn. Fedre i alderen 35 til 44 år som var minst 10 år eldre enn partneren, var mest utsatt. Mødre i alderen 30 til 39 år med en partner som var minst 10 år yngre hadde lavest risiko.

At risikoen for autisme øker hos eldre fedre er fordi antallet mutasjoner i sædcellene deres øker med alderen. Det er fortsatt uklart hvorfor mors alder eller aldersforskjellen mellom de to foreldrene øker risikoen for å få et barn med autisme.

Sist oppdatert: juli 2015


Helseartikler i innboksen din? Abonner på vårt nyhetsbrev og motta en gratis e-bok med sunne frokostoppskrifter.
Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *