AirBaltics forretningsplan krever leasing av en tredjedel av flyene kjøpt med statsstøtte

Siden begynnelsen av pandemien har «airBaltic» investert 340 millioner euro, men den totale investeringen i dette selskapet nærmer seg 600 millioner. Samferdselsdepartementet eier nå 96 % av selskapets aksjer. Når det gjaldt å overbevise regjeringen og samfunnet om å gi støtte, sa flyselskapet at latvisk turisme, Riga flyplass og økonomien generelt tjente milliarder på airBaltic. Det viser seg at flyselskapet har endret sin forretningsplan og leier ut inntil en tredjedel av flåten, som ble kjøpt med statsstøtte, til andre flyselskaper.

Da pandemien rammet, sa airBaltic opp 40 % av sine ansatte, men nektet ikke å kjøpe nye Airbus-fly. De var hovednøkkelen i forretningsplanen for å åpne nye ruter og få fortjeneste.

Ifølge det airBaltic og samferdselsdepartementet sa for to år siden, var de nye flyene så lønnsomme at de 12 gamle Bombardier-flyene som ble kjøpt på Bertolt Flicks tid ikke lenger var i bruk, selv om de fortsatt blir brukt. .

«airBaltic» har bestilt 50 «Airbus A220»-fly, 36 står allerede til selskapets disposisjon. Det er bare rundt 210 fly av denne typen som flyr i verden.

Flydata viser at i stedet for de lovede nye rutene, sto flyene stille i fjor høst og vinter. Noen dager gjensto til og med 12 på rullebanen, mer enn en tredjedel av Airbuses i airBaltic-flåten på den tiden.

I november fant flyselskapet en måte å gjøre skinnende nye fly til profitt tross alt. To av dem begynte å fly på flyvningene til skandinaviske flyselskaper i juleferien – ytterligere to gikk på rutene til Eurowings, et selskap i Lufthansa-gruppen. En slik forretningsmodell innen luftfart kalles «wet lease». Flyselskapene leier gjensidig flyene sine med fullt mannskap for rutepassasjertransport. «airBaltic» fungerte tidligere på denne måten med gamle fly i Vietnam og Beirut, avslører selskapet nå.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

På våren begynte Europa å reise igjen, men flyselskapene kunne ikke finne arbeidere så raskt for å erstatte de som ble overflødige under pandemien, og fly var også mangelvare. Etterspørselen etter ubrukte airBaltic-luftbusser og mannskaper har økt.

For å forklare hvor mange som flyr og hvor mange som er leaset, rapporterer «airBaltic» at de har 11 wet-leasede fly. Imidlertid viser FLigthradar24-databasen et annet bilde. Noen dager var 13 fly opptatt på utenlandsruter. Det er halvparten av alle airBaltic-fly som flyr på den tiden. Inkludert tilfeller der samme fly betjener både «airBaltic» og andre flyvninger per dag, er tallet enda høyere.

Til å begynne med rettferdiggjorde direktøren for flyselskapet, Martins Gauss, leie av flyene med tapet av det russiske og ukrainske markedet. frem til krigen hadde airBaltic regelmessige flyvninger til Moskva og St. Petersburg i Russland, samt til kyiv, Lviv, Odessa i Ukraina. I tillegg tilbød flyselskapet regelmessig charterflyvninger på Russlands territorium. Denne tjenesten er kjent for å ha blitt brukt av Continental Hockey League-laget Dinamo Riga. Som fløy, for eksempel, på denne ruten i november i fjor Sotsji-Kazan-Tatarstan. airBaltic avslører ikke. Men selv inkludert charterfly, samsvarer ikke russiske og ukrainske flyreiser med lasten på 11 fly.

Nå tvinges Samferdselsdepartementet og «airBaltic» til å avsløre at flyleaseprosjektet er inkludert i selskapets strategi, som ble godkjent av både departementet og EU-kommisjonen under pandemien.

Talis Linkaits

Samferdselsminister («Høyre»)

«Jeg er veldig fornøyd med arbeidet til ledelsen i airBaltic de siste årene, i lys av den store luftfartskrisen knyttet til pandemien. I henhold til avtalen med aksjonærene har også forretningsmodellen blitt modifisert, med fokus ikke bare på baser i de baltiske statene, men også i andre land ved å diversifisere risikoer og ta en strategisk beslutning om å engasjere seg i flyleasing ikke bare for vanlig passasjertransport.»

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *