628. dag for russisk aggresjon mot Ukraina

Påtalemyndighetens kontor i Ukraina: Anklaget for å ha korrigert et rakettangrep på Kharkiv regionale statsadministrasjonsbygning, ble han dømt til livsvarig fengsel med konfiskering av eiendommen hans. Påtalemyndigheten slo også fast at mannen samarbeidet med russisk etterretning fra februar til april 2022.

1. mars 2022 angrep den russiske hæren sentrum av Kharkov med et kryssermissil, og drepte mer enn 30 mennesker. Administrasjonsbygningen ble nesten fullstendig ødelagt.


Stjerne: Et ubemannet luftfartøy skadet bygningene til et selskap som produserer Kindzhal-missiler nær Moskva. Ifølge byrået falt en drone og eksploderte i selskapets lokaler natt til 11. november.


Økonomen: Ifølge estimater fra amerikanske tjenestemenn, døde minst 70 000 mennesker under krigen. ukrainske soldater, og opptil 120 000 ble såret.


Ilya Kywa, tidligere medlem av Verkhovna Rada, som flyktet til Russland, ble in absentia dømt til 14 års fengsel med konfiskering av eiendommen hans. Han ble dømt for fire punkter, inkludert høyforræderi, offentlig oppfordring til å styrte den konstitusjonelle orden, bruk av kommunistiske symboler og offentlig oppfordring til krig.


Senter for nasjonal motstand i Ukraina: Det var ingen russisk «gruppering av tropper» på venstrebredden av Kherson oblast – senteret for nasjonal motstand.

Ifølge senteret startet russiske propagandister en aksjon med sikte på å avlede oppmerksomheten til de ukrainske forsvarsstyrkene og kunngjorde «tilbaketrekking av troppene deres» fra de midlertidig okkuperte områdene i Kherson-regionen.

«For øyeblikket, ifølge lokal informasjon, er det ikke rapportert om noen betydelig bevegelse av fiendtlige tropper. Vi kan derfor konkludere med at det for tiden pågår en informasjonsaksjon mot Ukraina.» – leser vi i kunngjøringen.


Norges regjering: Norge bevilger ytterligere 84 millioner euro til humanitær bistand til Ukraina. Pengene skal gå til spesialiserte norske organisasjoner som vil bevilge midler til å støtte mennesker som har mistet bolig, utdanning, medisinske tjenester, psykologisk støtte og beskyttelse av sivile. Norge skal blant annet bidra til minerydding.


Deutsche Welle: Start av trening for ukrainske piloter på F-16 jagerfly i Romania. Det europeiske treningssenteret ved Fetești flybase ble i dag innviet av den rumenske forsvarsministeren, Angel Tilvar, og hans nederlandske motpart, Kajsa Ollongren.

Pilottrening ved senteret, som ligger 150 kilometer øst for Bucuresti, anslås å vare i seks måneder. Lockheed, produsent av F-16, stilte med instruktører og teknisk personell til øvelsene.


Russisk bilde: De russiske statlige nyhetsbyråene TASS og RIA Novosti rapporterte at det russiske forsvarsdepartementet har besluttet å flytte sine tropper «til mer gunstige posisjoner øst for Dnepr» i Kherson oblast. TASS «avbrutt» senere nyheten fordi den angivelig ble publisert ved et uhell. Tanken var å overføre «Dnepr»-gruppen, som ville frigjøre en del av styrkene til en offensiv i andre retninger.

For et år siden kalte det russiske forsvarsdepartementet tilbaketrekningen av den russiske hæren fra Kherson for en «omgruppering».


Rapportering fra Kiev 13. november 2023::

Rapport fra kyiv 13.-23. november: En gave fra hjertet til en Radio Wnet-lytter – en bil for soldater som kjemper i retning Bachmus


Anders Fogh Rasmussen, tidligere NATO-generalsekretær foreslått at Ukraina slutter seg til Alliansen uten territoriene som midlertidig er okkupert av Russland. Samtidig mener Rasmussen at en slik plan for Ukrainas medlemskap i NATO «ikke ville symbolisere en frysing av konflikten med Russland, men snarere ville innebære en vilje til å advare Russland om at de ikke kan hindre Ukraina i å bli med i Alliansen.


President Volodymyr Zelensky han sa at Russland kan øke antallet angrep på ukrainsk kritisk infrastruktur og at Ukraina bør fokusere på forsvar og svare på handlingene. Og Ukrainas energiminister Herman Haluszczenko i et intervju med Politico sa han at Ukraina ikke utelukker gjengjeldelsesangrep mot russisk energiinfrastruktur.


Hoveddirektoratet for etterretning ved forsvarsdepartementet i Ukraina: Minst tre russiske offiserer ble drept i et angrep i russisk-okkuperte Melitopol. Eksplosjonen i det russiske hovedkvarteret skjedde under et møte mellom FSB og RosGuard-offiserer. Som Ukrainas etterretningstjeneste skriver på sin Telegram-kanal, var angrepet en «hevnhandling» fra lokale motstandsgrupper.


Ukrinform: Finland støtter overføring av frosne eiendeler fra den russiske føderasjonen for å hjelpe Ukraina.

Finlands utenrikshandel og utviklingsminister Ville Tavio.

«Vi er positive til beslagleggelsen av frosne russiske eiendeler og allokeringen av inntektene fra disse eiendelene for å støtte Ukraina. I samarbeid med partnerland er det nødvendig å finne en juridisk løsning for å endre formålet med frosne eiendeler.»


Institutt for studier av krig: Ukraina intensiverer sine angrep mot russiske mål i de okkuperte områdene og den russiske føderasjonen.

«Ukraina ser ut til å intensivere sine angrep på det russiske militæret, dets logistiske fasiliteter og andre viktige eiendeler bak det okkuperte Ukraina og på den russiske føderasjonens territorium. » – leser vi i ISW-rapporten.


Nyhetsbyrået Yonhap: Nord-Korea er direkte involvert i krigen mellom Russland og Ukraina, sa Sør-Koreas president. Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol sa at Nord-Korea spilte en rolle i Russlands krig mot Ukraina. Han kom med uttalelsen under et møte i Seoul med USAs forsvarsminister Lloyd Austin søndag (12. november).


Associated Press: Hvis Trump vinner, lover han å løse krigen mellom Russland og Ukraina «før innsettelsen». Ifølge den tidligere presidenten betyr dette å stoppe «den uopphørlige strømmen av amerikanske penger inn i Ukraina» og å be europeiske allierte om å refundere USA for kostnadene ved å erstatte overførte våpenlagre.


Styreleder for Kharkiv regionale militæradministrasjon: Eksplosjoner ble hørt i Kharkov søndag kveld (12. november 2023), russere traff sivil infrastruktur i Shevchenkova-distriktet. Ballen traff bakken. To underholdningskomplekser ble skadet.


Eastern Program 11. november 2023::

Eastern Program 11/11/2023: Krig for hjertet av Europa


Rapportering fra Kiev 10. november 2023::

Rapport fra Kiev fra 10. november 2023: suksess for den ukrainske hæren nær Krim


Studio Lviv 8. november 2023::

Studio Lviv 08/11/2023: Om en polak som hjelper mot muskovitter og tsjetsjenere


Tidligere informasjon om Ukraina finner du her

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *