15 NATO-medlemmer er enige om opprettelsen av det europeiske luftvernsystemet – BNN

15 NATO-medlemmer, inkludert Latvia og Litauen, har blitt enige om opprettelsen av et europeisk luftforsvarssystem foreslått av Tyskland.

Intensjonserklæring om europeiske luftforsvarssystemer Europeisk himmelskjold (European Sky Shield) ble signert torsdag 13. oktober i Brussel av Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Latvia, Storbritannia, Litauen, Nederland, Norge, Romania, Slovakia, Slovenia, Finland, Ungarn og Tyskland. Estland vurderer også å bli med i prosjektet.

Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht sa at målet med prosjektet var å «fylle gapet i luftvernet». Hun la til at mens Russland fortsetter krigen i Ukraina, lever vi i «farlige tider med mange utfordringer».

Prosjektet foreslått av Tyskland planlegger å kombinere ulike luftvernsystemer ment å ødelegge ballistiske missiler og kryssermissiler, samt kampdroner.

Slike systemer er også tyske Iris-T, som Tyskland nylig leverte til Ukraina, selv om selv de tyske væpnede styrkene ennå ikke har dette systemet. Et system utviklet av USA og Israel blir også evaluert for å avskjære missiler Pil 3.

«Nå er det viktig å få systemer raskt Patriot, Iris-T og enda mer moderne luftvernsystemer, understreket Lambrecht.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz kunngjorde i slutten av august at det europeiske luftvernsystemet vil være til fordel for sikkerheten i Europa som helhet. Det vil også være billigere, siden hvert av deltakerlandene slipper å kjøpe sitt eget luftvernsystem.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *