Wagner-desertør som flyktet til Norge vil tilbake til Russland

En desertør fra leiesoldatgruppen «Vagner» som flyktet til Norge tidligere i år ønsker å returnere til Russland.

«Jeg trodde jeg ville finne fred og ro her, glemme all politikk, krig og hæren, men på en eller annen måte mislyktes jeg,» sa Andrey Medvedev i flere videoer som ble lagt ut på YouTube-kanalen hans, melder Reuters.

«Vi får se hva som skjer i Russland. Hvis de dreper meg, greit. Hvis ikke, tusen takk. Hvis jeg overlever, takk enda mer,» sa A. Medvedev.

Han sa at han følte seg som «en slags gutt i et stort spill» som han ikke ønsket å være en del av. Han ba om hjelp fra den russiske ambassaden i Oslo og skal ha levert dokumenter som ville lette hans retur.Andrei Medvedev

© EPA – ELTA

Flukten til den 26 år gamle desertøren fra Wagner til Norge i januar vakte stor medieoppmerksomhet. A. Medvedev søkte asyl i Norge fordi han fryktet for livet. Han hevdet å ha vært vitne til drap og tortur av russiske fanger rekruttert av Wagner for å kjempe i Ukraina.

Nylig møtte A. Medvedev i retten i Oslo i forbindelse med et gateslagsmål i sentrum av den norske hovedstaden. Han erkjente straffskyld for å ha deltatt i et barslagsmål i februar, motarbeidet arrestasjon tre uker senere og i besittelse av en luftpistol, men nektet for å ha overfalt betjenter på politistasjonen tidlig om morgenen 22. februar.

Medvedev hevder at han kjempet i Ukraina i fire måneder som medlem av Wagner og hoppet av i november da bandet angivelig forlenget kontrakten hans mot hans ønsker.

A. Medvedev, et potensielt verdifullt vitne, gir informasjon om gruppens grusomheter i Ukraina og har blitt avhørt av norske myndigheter siden han ankom landet. Spesielt hevder han å være klar over henrettelsene av Wagnerske leiesoldater som nektet å returnere til kamp, ​​og sier han har video som viser dette.Andrei Medvedev

© Frys ramme

Vel fremme i Norge ble han en skikkelig hodepine for landets myndigheter.

Han ble kort arrestert i januar for å ha nektet å overholde politiets restriksjoner, ifølge advokaten hans. Han ble også kortvarig varetektsfengslet i nabolandet Sverige i begynnelsen av mars. Advokaten hans sa at han hadde krysset grensen for å kjøpe billigere sigaretter, uten å vite at han ikke kunne forlate landet mens asylsøknaden hans ble behandlet.

Mange spørsmål forblir ubesvarte om Medvedevs fortid og omstendighetene rundt flukten hans. Ifølge noen eksperter kunne han ikke ha krysset den sterkt bevoktede grensen uten hjelp. Selv hevder han å ha krysset den islagte Pasvikelva, som går langs den russisk-norske grensen, forfulgt av kamphunder og russiske grensevakter som skjøt ham.

Det er ennå ikke mulig å uavhengig bekrefte historien.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *