Volvo EX30 – Første introduksjon til AutoWeek

Den berømte elektriske smellakselerasjonen til den nye Volvo EX30 Twin Motor Performance er over på sekunder når Joakim Hermansson hyklersk erklærer: «Som du kan se, er den ganske rask.» » Produktsjefen for den nye EX30 sitter bak rattet i den nye Volvoen, mens jeg kan få min første erfaring med den viktige nye modellen i passasjersetet. «Kunder finner ytelse i form av kraft og akselerasjon viktig for et premiumprodukt, og dette henger også sammen med vår kjerneverdi sikkerhet. Sammenlignet med eldre biler med forbrenningsmotor, har denne elbilen fortsatt umiddelbar dreiemoment, noe som gjør forbikjøring mindre farlig. Et øyeblikk tror jeg svensken tuller, men etter uttrykket å dømme mener han det virkelig.

Hva er bonusen?

På spørsmål om hva premium betyr i tilfellet med EX30, er han klar: «For oss betyr premium design, sikkerhet, men også for eksempel bærekraft. Dette er grunnen til at EX30 har den minste karbonutslipp av alle Volvoer som noen gang er laget. Dette oppnår vi blant annet ved å bruke resirkulerte materialer innvendig, men vårt nye LFP-batteri spiller også en rolle i dette. Dette LFP-batteriet er ikke inkludert i denne spesifikke Performance-versjonen, da det er utstyrt med den vanligste NMC-teknologien. Sammenlignet med disse batteritypene har LFP-batteriet noen fordeler. For eksempel er det mer stabilt og derfor mindre sannsynlig å forårsake brann, kan gjennomgå flere ladesykluser før kapasiteten reduseres, og koster generelt mindre fordi materialene som brukes i katoden er billigere. I tillegg er utvinningen av disse materialene mindre skadelig for miljøet. Den største ulempen er energitettheten per kilo. EX30 med LFP grunnbatteri veier derfor nesten like mye som Extended Range, som har større kapasitet med sitt NMC-batteri (64 kWh netto mot 49 kWh) og derfor går lenger.

Du finner egentlig ikke premiumopplevelsen inne.

«Vi retter oss spesielt mot nye kjøpere for merkevaren vår med EX30,» sier Hermansson. Bilen er mye mindre enn XC40 og i så henseende er den mer en åndelig etterfølger til V40. Prisen er da et viktig kjøpsargument. Samtidig vet vi også at nye kunder ofte fortsatt støter på problemer. rekkevidde angst, så muligheten for en versjon med mer autonomi måtte absolutt være der. Men vi ser for eksempel i Norge at kundene raskt oppdager at de i praksis ikke trenger denne ekstra autonomien i det hele tatt. Hvis du virkelig tenker på hvordan du bruker bilen, er vi sikre på at basisbatteriet er nok for mange mennesker, og bilen akselererer fra 0 til 100 på mindre enn seks sekunder. Denne ytelsen kan gjøre det på omtrent 3,5 sekunder.

Ikke 3,5 sekunder

Men selv om bilen føles over gjennomsnittet jevn, er den ikke «3,5 sekunder rask.» «Batteriet er for øyeblikket ikke tilstrekkelig ladet,» innrømmer Hermansson. «Fra rundt 80 % reduseres ytelsen og ved rundt 30 % ladetilstand er det en ytterligere nedgang, men denne versjonen vil fortsatt kunne gå fra 0 til 100 på mindre enn seks sekunder. De fleste vil ikke kjøre den som vi gjør nå.

De fleste har ikke en testbane i bakgården, men i dag er vi invitert til (en del av) Hällereds prøveplass, hvor nye Volvoer har blitt klargjort for produksjonsfasen siden flere tiår. Inkludert nederlenderen Egbert Bakker, som har vært ansvarlig for chassiset til nye Volvoer i flere tiår og som også tar oss rundt på banen i dag. «Vi tar den samme runden en gang i lav hastighet og en gang i høyere hastighet, så chassiset må kunne fungere på forskjellige måter. I motsetning til XC40 har ikke EX30 FSD-støtdempere og selvfølgelig ingen luftfjæring. Dette er rett og slett ikke mulig i dette prissegmentet. » I stedet bygger EX30 på Geely Groups relativt enkle Sustainable Experience Architecture-plattform, som også støtter Smart #1 og Zeekr 001.

Ha et stempel

Men ifølge Bakker klarte Volvo å sette sitt eget preg på den. «Vi har vært med på utviklingen fra starten og kan tydelig si hva vi trenger for å få en bil til å kjøre som en Volvo. Vi gjorde det samme på Ford på den tiden. En S40 kjørte også veldig annerledes enn en Ford Focus, som var en helt annen bil. Det er alltid viktig at en Volvo kjører lett, komfortabelt og forutsigbart. Som her på denne veistrekningen som vi rekonstruerte fra en engelsk vei nær Stansted. Denne asfalten er veldig ujevn og har kurver. Samtidig er det viktig at bilen er komfortabel og aldri mister kontakten med veien. »

Når vi kjører litt senere på en veistrekning med urealistisk nedfall, forklarer Bakker: «Her kan du virkelig kjenne hva som skjer når bilen komprimeres og trekkes dypt tilbake. Vi ønsker at bilen skal være hel hjulbevegelse kan brukes til å holde seg komfortabel, men bilen skal ikke flyte. Han må reise seg umiddelbart. Det er også nødvendig hvis du for eksempel gjør dette. Hele bilen kastes til venstre og høyre mens Bakker rister på rattet. «Alt må gjøres på en trygg og forutsigbar måte,» forklarer han. Til tross for den tunge vekten og det faktum at jeg ikke kan kjenne hva som skjer med chassiset gjennom rattet, er EX30s chassis bemerkelsesverdig komfortabelt og like kontrollert som mannen som designet det.

VolvoEX30

Egbert Bakker vet hvordan man kjører en Volvo. Han har gjort det i 40 år.

Elbiler endrer seg mye

På spørsmål om fremveksten av elbilen har mange konsekvenser for arbeidet hans, svarer Bakker bekreftende. «Selvfølgelig er mer vekt aldri bra for et chassis, selv om det kan forbedre komfortopplevelsen. Og det at vi ikke lenger har en motor på forhjulene som vi kan bruke som vibrasjonsdemper gjør også ting annerledes. Men det gjør ting også morsomt, fordi du må finne kreative løsninger på denne typen problemer.

For Bakker blir dette trolig siste gang han får ansvaret for disse løsningene, da nederlenderen går av med pensjon neste år etter rundt 40 år i Volvo. Og på en eller annen måte er det også et vakkert øyeblikk. Da han tiltrådte, var Volvo i ferd med å gå over fra bakhjulsdrift til forhjulsdrift. I dag skjer det motsatte. «Sirkelen er da godt avrundet.»

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *