Virologer oppfordrer innstendig til reduksjon av husdyrbesetninger rundt om i verden

«Ødeleggende konsekvenser for naturen»

«Forskere konkluderer med at handling er påtrengende nødvendig ettersom husdyrsykdommer i økende grad sprer seg til ville dyr. Dette har ødeleggende konsekvenser for naturen, meldte Erasmus MC fredag.

fugleinfluensa

Fugleinfluensa fortsetter å spre seg, ikke bare blant fjørfe, men spesielt blant ville dyr. Fugleinfluensavarianten som har spredd seg over hele verden siden 1996, ble overført til ville fugler for rundt 18 år siden. De siste to årene har viruset også rammet hekkende sjø- og vannfugler i stor skala i blant annet Nederland, Canada, Norge og Sør-Afrika. I mellomtiden har pattedyr som niser, sel, rever og en delfin også dødd av fugleinfluensa.

Orientering

«Denne dødeligheten er en del av en trend,» sier virolog Thijs Kuiken ved Erasmus MC. Fugleinfluensa var opprinnelig en sykdom i fjørfeoppdrett. – Husdyrsykdommer sprer seg i økende grad til ville dyrearter. For eksempel dukket peste des petits ruminants-viruset, relatert til meslingviruset hos mennesker, først hovedsakelig opp hos sauer og geiter. «Men for 6 år siden døde plutselig tusenvis av ville antiloper i Mongolia av viruset. Afrikansk svinepest, spredt over store deler av verden av tamgriser, setter nå utrydningstruede villsvin i Sørøst-Asia. Chick ser det samme skje med bakterier. Bakterien Mycoplasma gallisepticum, som har sitt opphav i fjørfeindustrien, dreper nå også nordamerikanske finker.

katastrofe for naturen

Disse nye infeksjonssykdommene er et problem for husdyr, økonomien og noen ganger helsen til befolkningen. Kuiken: «Vi tenker på det jevnlig. Det vi imidlertid legger for lite merke til er at virus også er en katastrofe for naturen. De truer det biologiske mangfoldet. I tillegg til tap av habitat, forurensning og klimaendringer, har husdyrsykdommer derfor blitt et alvorlig problem for mange arter av ville dyr.

Nødvendige tiltak mot husdyrsykdommer

Det er på høy tid at land rundt om i verden tar grep for å beskytte naturen mot husdyrsykdommer, sier Kuiken. For eksempel bør husdyrbruk bli mindre og avstanden mellom husdyrbruk bør øke. Transport av dyr mellom gårder bør også begrenses. Gårdsdyr bør komme i kontakt med dyrelivet så lite som mulig. Folk i mellom- og høyinntektsland bør også begynne å spise mer plantebasert protein. På denne måten gjenspeiles den slankere husdyrsektoren i en sammenlignbar reduksjon i etterspørselen etter kjøtt, meieriprodukter og egg.

mutere

Ifølge Kuiken er det også for mye rom for virus til å mutere i vårt intensive dyrehold. Hvis et virus muterer, kan en variant oppstå og overføres til mennesker. Da truer viruset også folkehelsen. «Så vi gjør det altfor enkelt for virus nå.»

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *