Venezuelas regjering og opposisjon oppretter nødfond, Biden kunngjør lettelse av sanksjoner

Den venezuelanske regjeringen og opposisjonen kom til enighet om et milliardfond for å hjelpe til med å takle den humanitære krisen i det søramerikanske landet under samtalene som ble gjenopptatt på lørdag. Internasjonale nyhetsbyråer melder at partene har bedt FN om å forvalte fondet. Som svar på fornyede forhandlinger mellom den venezuelanske regjeringen og den delvis USA-støttede opposisjonen – som hadde stanset i mer enn ett år – kunngjorde USAs president Joe Biden lettelse av sanksjoner mot Venezuela.

Penger fra nødfondet er for tiden på venezuelanske kontoer i amerikanske og europeiske banker, som har frosset milliardene på grunn av sanksjoner annonsert av Bidens forgjenger, Donald Trump, designet for å tvinge president Nicolás Maduro til frie valg. Eiendeler må nå frigjøres trinnvis, slik at den venezuelanske krisen kan løses. Det er ennå ikke klart om amerikanske og europeiske myndigheter allerede har gitt sin eksplisitte tillatelse.

Pengene skal blant annet stabilisere det venezuelanske strømnettet, forbedre utdanningsinfrastrukturen og håndtere konsekvensene av årets regn og flom. Fondet skal også finansiere helse- og ernæringsprogrammer for de fattigste venezuelanerne. Ifølge kilder fra nyhetsbyrået Reuters er totalen rundt 3 milliarder euro.

«En modell for fremgang»

Den europeiske union reagerte positivt på avtalen og sa i en uttalelse at den «gir en modell for videre fremgang». USAs utenriksminister Antony Blinken kalte gjenopptakelsen av forhandlingene, der Norge mekler, for «et viktig skritt mot å gjenopprette demokratiet for venezuelanere». Biden har annonsert at han vil la det amerikanske oljeselskapet Chevron gjenoppta importen av olje fra Venezuela til USA.

Ifølge FN-anslag har mer enn 7,1 millioner venezuelanere forlatt landet sitt siden 2015 på grunn av økonomisk og politisk uro. Det søramerikanske landet sliter med høy inflasjon og mangel på blant annet mat og medisiner.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *