Tyrkia innfører fengselsstraff for å spre «falske nyheter»

De nye reglene strammer inn regjeringens stramme kontroll over mediene åtte måneder før et stortingsvalg, på et tidspunkt da president Recep Tayyip Erdogans popularitet i meningsmålingene er synkende.

Europarådet har erkjent at lovens vage definisjon av «desinformasjon» og trusselen om fengselsstraff kan øke selvsensuren foran valget i juni 2023.

Den nye loven består av 40 endringer, som hver krevde en separat avstemning. Loven ble foreslått av Erdogans høyrekonservative Justice and Development Party (AKP), men møtte motstand fra store opposisjonsgrupper.

Burak Erbaj, et parlamentsmedlem fra opposisjonen Republican People’s Party (CHP), knuste mobiltelefonen sin med en hammer i parlamentet, og demonstrerte lovens ødeleggelse av ytringsfriheten.

De fleste av Tyrkias aviser og TV-kanaler falt under kontroll av myndighetspersoner og deres forretningsallierte da regjeringen slo ned på det mislykkede kuppforsøket i 2016.

Til Erdogans fortvilelse har sosiale nettverk og internettbaserte medier i stor grad holdt seg skjermet fra denne granskingen.

Det begynte å endre seg da Tyrkia tvang sosiale mediegiganter som Facebook og Twitter til å utnevne lokale representanter for raskt å etterkomme rettskjennelser om å fjerne kontroversielle innlegg, under trussel om store bøter.

Erdogan har også begynt å argumentere for at Tyrkias polariserte samfunn er spesielt sårbart for falske og villedende nyheter. Han sa i desember at sosiale medier hadde «blitt en av de største truslene mot demokratiet i dag».

Den nye loven pålegger straffestraff for de som er funnet skyldige i å spre falsk eller villedende informasjon.

Den forplikter sosiale nettverk og nettsteder til å utlevere personopplysningene til brukere som mistenkes for å «spredning av villedende informasjon».

Loven tillater også domstoler å dømme akkrediterte reportere og vanlige brukere av sosiale medier som «åpenbart sprer villedende informasjon» til fengselsstraffer fra ett til tre år.

Regjeringen har begynt å publisere en ukentlig «desinformasjonsbulletin» for å motvirke det den anser som falske nyheter med «nøyaktig og sannferdig informasjon».

I år publiserte den ikke-statlige organisasjonen Reporters Without Borders (RSF) en mediefrihetsindeks, ifølge hvilken Tyrkia er på 149. plass av 180 land. «Autoritarisme i Tyrkia vokser, og utfordrer mediepluralisme. Alle mulige midler brukes for å undergrave kritikerne», bemerker RSF.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *