Thunberg sluttet seg til samenes protest mot ulovlige vindparker i Norge

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gikk torsdag sammen med samiske aktivister i Oslo mot kontroversielle vindparker som fortsatt driver i reinbeite, to år etter at en domstol erklærte dem ulovlige.

Den 11. oktober 2021 avgjorde Norges Høyesterett at byggingen av to vindparker i Fosen-regionen på Vestlandet krenket rettighetene til samene, som har brukt dette landet i århundrer til å drive reindrift.

To år senere er 151 vindturbiner fortsatt i drift.

Flere titalls miljø- og samiske aktivister startet onsdag en daglang protest i den norske hovedstaden for å oppfordre til riving av kraftverk for å minnes rettskjennelsen for to år siden.

Thunberg og aktivister sperret torsdag inngangen til hovedkvarteret til det statlige energikonsernet Statkraft, som driver 80 av Fosens 151 turbiner.

– Det er viktig å vise solidaritet når menneskerettigheter brytes i Skandinavia, spesielt mot det samiske folk, sa Thunberg til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Hun snakket like etter at en domstol i den sørsvenske byen Malmö bøtelagt henne for offentlig ulydighet under en protest 24. juli i Malmö.

«Alle vi som kan være der for å vise vår støtte bør gjøre det,» sa hun.

Torsdag satt hun på bakken ved siden av aktivister kledd i tradisjonelle samiske klær, foran et tradisjonelt telt satt opp ved inngangen til Statkraft.

Thunberg deltok tidligere i en protest i februar for å markere at det er 500 år siden Høyesteretts avgjørelse.

– Greta Thunberg er en viktig alliert som støtter vår sak, sa den samiske aktivisten Ella Marie Haetta Isaksen.

Riving er ikke planlagt

Selv om Norges Høyesterett slo fast at tillatelsene til ekspropriasjon og drift av vindturbinene var ugyldige, ga den ingen anbefalinger om hva som bør gjøres med vindturbinene som allerede er i drift.

Den norske regjeringen har beklaget familiene til samiske reindriftsutøvere og erkjent at deres menneskerettigheter er blitt krenket.

Han startet en meklingsprosess for å finne en løsning som ville tillate ranchers og vindparker å fortsette driften.

Norsk olje- og energiminister Terje Asland sa onsdag at en plan om å rive alle vindturbinene ikke er under vurdering og «det er usannsynlig at den vil bli gjenstand for en beslutningsprosess.» beslutning eller mekling.

Stridens kjerne kan bli en presedens for andre infrastrukturprosjekter på store landområder som tradisjonelt brukes av samene over hele Norge.

Omtrent 100 tusen samiske minoriteter, lokalisert i Nord-Norge, Sverige, Finland og Russland, lever tradisjonelt av reindrift og fiske.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *