Terroristrussel: hva er de europeiske reglene for grensekontroll?

Mandag kveld mens den mistenkte i Brussel-angrepet som forårsaket døden til to personer og alvorlig skadet en annen var på flukt, instruerte Gérald Darmanin om å styrke kontrollen ved grensen til Belgia. En beslutning motivert av det høye nivået på terrortrusselen i sammenheng med konflikten mellom Israel og Hamas. Den mistenkte har siden blitt skutt og drept av politiet.

Den 13. november 2015, noen timer etter angrepene på Bataclan og Stade de France, kunngjorde også president Hollande «stenging av grensene». Strengt tatt var det en reetablering av grensekontrollen.

Hva gir Schengen-avtalen?

Schengen-avtalen ble undertegnet i 1985 i Schengen i Luxembourg, og sørger for fri bevegelse av personer uten kontroll ved indre grenser innenfor «Schengen-området». Dette rommet samler 23 medlemsland av 27 av EU og fire assosierte stater: Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. EU-medlemmer, Bulgaria, Romania, Kypros, Kroatia er ikke integrert i Schengen-området. For Europaparlamentet i forrige måned ba kommisjonspresident Ursula von der Leyen Romania og Bulgaria om å gå inn i Schengen-området «uten ytterligere forsinkelser».

Dersom fri bevegelighet for personer er regelen, er det likevel gitt unntak i Schengen-grensekoden etablert i 2006 ved alvorlig trussel mot offentlig orden eller indre sikkerhet. Denne koden ble endret av en forskrift av 9. mars 2016. Uten å påvirke prinsippet om fri bevegelse av personer, definerer artikkel 22 i denne forskriften gjeninnføring av kontroller som en «tiltak for siste utvei», «begrenset til det strenge minimum som er nødvendig for å svare på en alvorlig trussel mot offentlig orden eller indre sikkerhet.»

Flere scenarier er planlagt. Hvis det er en påregnelig begivenhet, en sportslig eller politisk begivenhet, er gjenetablering av kontroller begrenset til 30 dager og kan ikke overstige 6 måneder. I tilfelle en uforutsigbar trussel kan varigheten av kontrollene være 10 dager og må ikke overstige 2 måneder, under unionskontroll. Frankrike har også gjenopprettet kontrollen ved alle sine landegrenser for Rugby-VM.

«Alvorlige og vedvarende mangler knyttet til ytre grensekontroll»

Endelig er det mulig å gjenopprette kontrollen ved indre grenser i tilfelle «eksepsjonelle omstendigheter som setter den generelle funksjonen til området uten kontroll ved indre grenser i fare på grunn av alvorlige og vedvarende svikt knyttet til kontroll ved ytre grenser». En grunn som regelmessig trekkes frem av medlemsstatene for å rettferdiggjøre kontroller. Som nylig Frankrike som styrket kontrollen ved den italienske grensen, men også Tyskland som gjenopprettet kontrollen ved den polske grensen etter visumsvindelskandalen som var rettet mot Warszawa forrige måned.

Denne multiplikasjonen av unntak fra prinsippet om fri bevegelse av mennesker har ført til nytt arbeid til fordel for en av Schengen-grensekodene. Innledet under det franske formannskapet i EU, må reformen som ble stemt for av Civil Liberties Committee nå vedtas i trilog (avtale fra parlamentet, kommisjonen og EU-rådet). Reformen legger særlig opp til berettiget og tidsbegrenset grensekontroll, i maksimalt to år ved behov.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *