Svenske og norske tjenestemenn: Russiskeide hus ble leid ut til soldater under NATO-øvelser

Svenske og norske tjenestemenn har innrømmet å ha leid boliger eid av Kreml-tilknyttede russiske politikere til sine tropper under nylige felles NATO-øvelser.

Dette melder det svenske nyhetsbyrået TT, basert på Eurointegration-portalen.

NATO-øvelse «Nordic Response», der 20.000 mennesker deltok. Militært personell fra 13 land ble arrestert i nærheten av turistområdet Tromsø i Nord-Norge. I 2009 ble det bygget feriehus der for å tiltrekke russiske turister.

I følge svenske medier er eierne av disse hyttene borgermesteren i Murmansk, Igor Morar, datter av den mangeårige stedfortrederen for Murmansk-regionen, Viktor Saigin, og Alexander Timofeev, leder av den russiske atomisbryterflåten «Atomflot».

Disse hyttene, uformelt kjent som «russiske hytter» på norsk, ligger i et militært sensitivt område, nær Bardufoss militærflyplass og den norske hærens hovedkvarter.

Etter vår vurdering var det ingen fare for at informasjonen falt i feil hender eller ører.

Den svenske TV-kanalen TV4 og den norske portalen Nordlys bekreftet at svensk og norsk militærpersonell faktisk leide senger i disse «russiske hyttene» i mars.

Sofia Kalmeborg, pressesjef i det svenske forsvaret, bekreftet dette i sin kommentar til TT. Hun understreket at hæren ikke visste hvem som eide hyttene og ikke hadde noen ordentlige prosedyrer for å verifisere eierrettigheter.

– Etter vår vurdering var det ingen risiko for at informasjonen skulle falle i hendene eller ørene til tredjeparter, forsikret representanten for det svenske forsvaret.

Statsminister Jon Gahr Støre, kommenterer medieoppslag, bemerket at «vi må overvåke veldig nøye hvem som eier eiendom i Norge, hvor og om dette kan utgjøre en sikkerhetstrussel.»

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *