Søppeldunker fungerer som kloakk. Interessant, men for dyrt

Det fungerer i Sverige, det fungerer i Norge, la oss også prøve i Gdańsk – en byråd foreslår myndighetene å implementere et underjordisk vakuumavfallsinnsamlingssystem på forsøksbasis. Den opererer på lignende prinsipper som kloakksystemer. – Prosjektet må imidlertid holde seg innenfor ønskesfæren, fordi det ville koste for mye og det ville være innbyggerne som ville betale for det – svarer bymyndighetene.

Han ba de kommunale myndighetene om å innføre, som et pilotprosjekt, underjordisk avfallstransport i Gdańsk. Cézary Spiewak-Dowbórleder av KO-rådgiverklubben.

Det er et moderne system som allerede fungerer bra, blant annet: i Sverige og Norge. Det har vært i drift i Bergen, Norge siden 2015. Etter lanseringen var det et av de første anleggene av sitt slag i verden.

Prinsipper som ligner på avløpsvann

Hvordan det fungerer ?

– På samme måte som kloakksystemet, bortsett fra at i stedet for flytende avfall (avløpsvann), er det fast avfall (avfall), og deres vektor er ikke vann, men trykkluft – svarer rådmann Śpiewak-Dowbór. – I Sverige kastes hver type avfall sortert av beboere i en passende container, hvorfra det går gjennom spesielle sugekanaler til en av fire samlecontainere, oftest plassert i kjelleren i bygget – legger han til.

Når mengden avfall ved inngangsterminalen når et visst nivå, suges det ved hjelp av vakuumpumper inn i spesielle beholdere som mottar avfall fra de nærmeste stasjonene.

Teknologien som brukes til dette gjør at avfall kan transporteres via vakuumkanaler til containere opptil to kilometer unna. På målet poeng avfall ledes til andre forvaltningsprosesser – for gjenvinning og resirkulering.

  • Slik fungerer det underjordiske vakuumavfallsinnsamlingssystemet.

Hvilke fordeler ville dette gi?

Et slikt system har, som rådgiveren påpeker, mange fordeler. Blant dem:

  • eliminere problemet med plager knyttet til deponering av avfall i tradisjonelle beholdere (lukt, bakterier og sopp, skjemmende utsikt),
  • ingen ulempe knyttet til ankomst av søppelbiler (støy, luftforurensning, drivstofforbruk),
  • ingen problemer med overfylling av beholdere og umiddelbar avfallshåndtering,
  • eliminere fenomenet med dyr som «roter» gjennom søppeldunker.

– Dette systemet kan også fungere i Gdańsk, spesielt i nabolag der tilgang for tradisjonelle søppelbiler er vanskelig (f.eks. smale gater og passasjer) eller uønsket (bolighus, gjestehus, historiske og turistdistrikter). Derfor spurte jeg presidenten om hun vurderte eller vurderte å implementere og teste et lignende system i en del av Gdańsk – understreker Śpiewak-Dowbór.

By: innbyggerne ville betale, vi vurderer ikke å innføre det

Ifølge visepresidenten Piotr Kryszewskikonseptet med et underjordisk vakuumavfallsinnsamlingssystem er ennå ikke analysert i Gdańsk.

– Vårt renovasjons- og transportsystem er basert på tradisjonelle løsninger. Vi har i dag rundt førti gjenvinningssentraler utstyrt med delvis nedgravde eller nedgravde beholdere. Dette er imidlertid beholdere som fylles av brukere på tradisjonell måte og tømmes ved hjelp av kjøretøy utstyrt med løfteinnretninger – forklarer Kryszewski.
Smarte søppeldunker.  Vil de være i Tricity?
Smarte søppeldunker. Vil de være i Tricity?

Kommunen planlegger foreløpig ingen endringer i denne forbindelse.

– Bygging av en betydelig del av det underjordiske vakuumkloakknettet ville være kommunens ansvar. Å implementere dette konseptet, selv på pilotbasis, vil derfor medføre betydelige merkostnader, som måtte dekkes av kommunale renovasjonsgebyrer betalt av innbyggerne. Det er derfor vi foreløpig ikke vurderer å innføre et slikt system, forklarer Kryszewski.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *