Skatteetaten vil ha flere fullmakter :: Dienas Bizness

Skattekontoret vil få enda bredere rettigheter til å foreta beregninger på grunnlag av beregninger – det vil være mulig å kreve inn skatt på arbeid selv om lønn, timesats eller antall arbeidstimer den ansatte hos skattyter vil være mindre enn 80 % av de statistiske indikatorene for det tilsvarende yrket og forklaringen gitt av skattyter om årsakene til avvikene vil ikke være berettiget fra SRS synspunkt.

Ivars Mileika, styreleder i skatterådgivningen SIA Innovator, vurderer virkningen for gründere av utkastene til endringer i skatte- og avgiftsloven som ble vedtatt av regjeringen 2. november i år, og som nå har nådd Stortinget. Han legger til at utviklerne av de nevnte endringene forventer at de nye standardene trer i kraft allerede 1. januar 2023, men tiden vil vise om det vil skje.

Hva gir ordlyden i endringene som er akseptert av regjeringen?

I utgangspunktet gir det betydelige endringer angående implementeringen av de såkalte rettshåndhevelsesfunksjonene til den statlige skattetjenesten – skattekontroll, bøtebeløp, avtale om reduksjon av bøter, etc., samt avklaringer angående betalingsbetingelsene for forlengelse, garantikrav, presisering av erklæringer mv.

Hva bør gründere forvente?

Som i livet, hvor det ikke bare er positive øyeblikk, men også øyeblikk av prøvelse, er det nøyaktig det samme med de foreslåtte endringene. Enkelte av endringene kan nemlig vurderes positivt. For eksempel det faktum at avtalen med SRS kan inngås allerede før realiseringen av revisjonen eller skattekontrollen. Som et resultat vil dette gi selskapet mulighet på et tidlig stadium til å bli enige med SRS om en mer fleksibel tilnærming til bruk av tapsgarantifond, fordi SRS de siste årene har allerede begynt å kreve inn skatt på revisjon – vi kan kall denne søknaden om midler for å garantere et mulig krav, men hvis selskapets bankkontoer er sperret og det sendes meldinger til alle kunder om å overføre betaling til statskassen, så er dette, for å si det rett ut, et reelt uttak av midler fra selskapet .

Endringene konsoliderer flere typer tidligere kontroller (tematiske kontroller, dataoverholdelseskontroller osv.) under et nytt enhetlig navn, skattesjekk, og som med dataoverholdelseskontrollene så langt, vil SRS også kunne avgi vedtak om betalbar skatt i budsjettet, forsinkelsesgebyr eller i noen tilfeller som følge av skatterevisjon – bot. Dette vedtaket vil da også kalles skattekontoen.

Les hele artikkelen 22. november i magasinet Dienas Bizness!

ABONNERE, lese elektronisk eller søk etter pressekanaler!

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *