Russland bruker kampdelfiner på Krim

Kan delfiner virkelig være nyttige i krigstid? Disse intelligente dyrene har en «innebygd» naturlig radar som lar dem finne fisk under vann på store avstander, og for de som er fanget i trelldom av militæret, mennesker, skip, ubåter og andre gjenstander. Denne evnen kan brukes til å oppdage sabotører og gruvefartøyer, sa ukrainsk militærekspert, reservekaptein av første rang Andrey Ryzhenko, til BBC.

Opplært til å drepe

Den spesielle sjøpattedyrenheten ble opprettet under USSR på 1970-tallet i Sevastopol, Cossack Bay, hvor Rizhenko tilbrakte barndommen. «Installasjonen var hemmelig, men det ble snakket mye om den», minnes han. Det var en eksperimentell base, som senere ble omgjort til et vitenskapelig forskningssenter «State Oceanarium».

I utgangspunktet ble delfiner kun brukt som prototyper for å lage raskere og roligere skip. Oceanariumet tjente imidlertid også marinens interesser og overførte trente delfiner til en enhet som kjempet mot sabotører.

Siden 1975 har kampdelfiner faktisk voktet Sevastopol Bay, de ble bevæpnet og trent til å drepe. Et spyd var festet til kroppen til dyrene, som de kunne stikke svømmeren med. Rizhenko så selv dette våpenet på Sevastopol Naval School på 1980-tallet. Det er ingen nyheter om at delfinene noen gang har møtt en sabotør.

Sendt for å patruljere natten

Etter sammenbruddet av Sovjetunionen kom oceanarium under kontroll av Ukraina, og dyreforsøk ble avsluttet. De fortsatte å bli undervist for vitenskapelige formål og senere brukt til medisinsk terapi for barn og voksne, hvis betydning nå stilles spørsmål ved av forskere og kritisert av dyreadvokater. I 2013 ble ti delfiner fra oceanarium overlevert til den ukrainske marinen, opplært til å søke etter gjenstander på havbunnen.

Etter annekteringen av Krim i 2014 ble oceanarium beslaglagt av de russiske okkupantene, men de ansatte flyttet til Odessa, hvor de fortsetter sitt vitenskapelige arbeid. Det er ingen bevis for at Ukraina bruker delfiner til militære formål. I mellomtiden samlet den russiske anti-sabotørenheten delfiner og løslot dem for å patruljere havet om natten, hevder den ukrainske marineeksperten Pavel Lakiychuk.

Effektiv, men gammel praksis

Satellittbilder tatt i fjor viser at russerne plasserte bur med tre eller fire delfiner ved inngangen til Sevastopolbukta, og nå er det enda flere. Eksperter mener at delfiner kan være svært effektive livvakter, ingen svømmer vil kunne unnslippe dem. Et annet problem er at den største trusselen mot beboerne ikke er dykkere, men undervanns- og overflatedroner, hvis angrep allerede er opplevd.

Og bruken av delfiner er faktisk en utdatert praksis, moderne vestlig teknologi tillater bruk av kunstig intelligens kontrollerte undervannsmaskiner, bare Russland har ikke en.

Russlands krig mot Ukraina forårsaket også enorme skader på innbyggerne i Svartehavet – det anslås at rundt 50 000 delfiner av tre arter døde. De blir drept av miner, hydroakustiske kontusjoner fra skip og avskalling.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *