Reglene er også en del av spillet

Kvinners verden » Meriame Terchoun begynte å menstruere i forkant av fredagens VM-kamp mot Filippinene. Det var smertefullt, beskrev hun to dager senere til media i Dunedin, New Zealand. Ifølge henne er det spesielt viktig å kontrollere symptomene under en slik kamp. Det var hans sak.

Landslagsspillerne, som møter Norge i formiddag klokken 10, har tatt menstruasjonssyklusen inn i treningsopplegget i snart ett år. «Jeg tar ikke prevensjonsmidler og føler derfor syklusen mer intenst,» forklarer Meriame Terchoun, som led av migrene hver gang før mensen. Hun ble interessert i syklusen og justeringene den krever etter hennes tredje korsbåndskade.

Årsakssammenheng

Dijon-spilleren ble støttet av Mélanie Pauli, ansvarlig for atletisk trening og skadeforebygging i ASF for kvinnesektoren. Spesielt rådet hun Terchoun til å drikke mindre kaffe eller spise nøtter under den premenstruelle perioden. De naturlige betennelsesdempene har hatt sin effekt. Siden den gang har jeg vært frisk, sprek og sjelden skadet, sier spissen.

Da Mélanie Pauli begynte å jobbe i ASF, ble hun snart møtt med korsbåndskader. En typisk skade. Syklusen dukket raskt opp som den viktigste «skyldige». Mye ga mening da, understreker Mélanie Pauli, som selv drev med en idrett på høyt nivå. «Men jeg ville aldri ha koblet mellom syklusen min og prestasjonen min eller skadene mine,» innrømmer hun.

I september 2022 begynte Mélanie Pauli systematisk å registrere syklusen og symptomene – positive eller negative – i A-laget. Basert på individuelle data og vitenskapelige bevis laget hun en strategi for å «redusere skader», som hun sier det. For henne passer ikke begrepet forebygging. – Det vil alltid være skader, sier hun.

Mélanie Pauli snakker også om «sykkelorientert» trening. Ifølge henne er en fullstendig «veiledet» forberedelse bare mulig for individuelle idrettsutøvere – ikke for et lag. Hormonstrøm danner grunnlaget. «Syklusen er et naturlig overvåkingsverktøy, en navigasjonsenhet. Med hormoner som veiledning, tar spillerne hensyn til tre ting: næring, regenerering og aktivering.» forklarer hun.

Syklusen er delt inn i fire faser. Den første fasen tilsvarer begynnelsen av menstruasjonen. Etter menstruasjon begynner den 2. Mellom dette og fase 3 finner eggløsning sted. Det er i denne perioden kroppen er på sitt mest effektive. Da er vi alle i god form, smiler Meriame Terchoun. Den fjerde fasen er den premenstruelle perioden. I dagene før det og under mensen trener Meriame Terchoun «lettere», understreker hun som noen ganger gir opp en økt i vektrommet. «Du kan prestere bra i alle faser,» understreker Mélanie Pauli, «forutsatt at du vet hvilken fase du er i.»

Et tabu

Syklusen spores gjennom en app. Personalet er også informert. I sin Dijon-klubb insisterte Meriame Terchoun også på større hensyn til hormonbalansen. – Personalet består utelukkende av menn. Vi trenger derfor mer utveksling, forklaringer og forståelse, sier hun, klar over at «tabuet må forsvinne». TTY


Det sveitsiske laget kan kompostere billetten sin til 16-delsfinalen i verdenscupen for kvinner. Utvelgelsen av Inka Grings gnir skuldrene med et revansjistisk Norge i morges klokken 10. Hvis Lia Wälti og lagvenninnene hennes kan være rolige etter å ha dominert Filippinene 2-0 på fredag, er Ada Hegerberg og hennes partnere allerede på kommandooppdrag, etter å ha lidd under loven om vert New Zealand i åpningskampen torsdag (1-0).

Sveits seier er Inka Grings første siden han tok over i starten av året. En suksess som plasserer helvetianerne i en gunstig posisjon. Mer komfortable når det kommer til å spille mot, slipper de å konkurrere mot et norsk lag hvis forsvar ikke tilbyr alle garantiene.

Faktisk har Hege Riises lag sluppet inn ti mål på sine fem siste offisielle kamper. Dette laget har likevel et sterkt angrepspotensial, ledet av toppscoreren i Champions Leagues historie Ada Hegerberg. Inka Grings forventer også å lide mot et lag som åpent sikter mot 1. plass i pulje A. «Det er deres siste sjanse», understreker den tyske teknikeren, som ikke vil at presset fra motstanderne skal bli det til hennes spillere. Hun legger til: «Vi er spreke og veldig motiverte.» TTY

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *