prisene forventes ikke å falle i nær fremtid, vil situasjonen bli mer komplisert

En rettferdig avtale?

Noen eksperter anslår at en kopp kaffe på en kaffebar i Europa bør koste rundt 5 til 6 euro. Dette er spesielt viktig i Tyskland, hvor en avgift på kaffebønner som dateres tilbake til 1600-tallet fortsatt er i kraft.

«Fra et kilo kaffebønner som selges på det tyske markedet, mottar landet 2,19 euro. Bare Belgia, Danmark, Hellas, Litauen og Norge har lignende typer avgifter,» sa Montgomery.

I mellomtiden sier ekspert Nicole Batefeld at kaffe også bør være dyrere i supermarkeder – den bør koste minst 20 euro per kilo.

«I Tyskland, oftere enn ikke, overstiger ikke kiloprisen åtte euro. Vi selger bare folk som jobber for å sikre at vi har kaffe. Det er en ny form for kolonialisme. Vi har egentlig aldri tenkt på hvor mye arbeid det krever å få kaffe, sier Batefeld.

– Rettferdig handel bidrar til å sikre gode levekår, men den går ofte glipp av muligheter for å reinvestere og modernisere gårder. Dette kan absolutt hjelpe alle bønder, sier Batefeld.

Problemer med priseskalering

Stigende kaffepriser starter allerede ved «roten» – spesielt i Latin-Amerika er det mangel på arbeidskraft involvert i kaffehøsting. For eksempel har lønnskostnadene doblet seg på kaffeplantasjer i deler av Colombia.

Det er også situasjoner der eierne av små gårder blir tvunget til å gå til plantasjene og høste avlingene selv, fordi det rett og slett ikke er noen som gjør det. I tillegg er prosessen med kaffedyrking mekanisert, så – her er prisøkningen også forårsaket av økningen i prisen på energiressurser.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *