Praha forbereder et møte med det europeiske politiske fellesskapet, som fortsatt anses som kontroversielt

Foto av Michal Cizek (AFP/Scanpix).

Det er alvorlige spørsmål om utsiktene og hensikten med møtet i det europeiske politiske fellesskapet som ble holdt i Praha torsdag, samt om muligheten for å bringe de eldste sammen i møte med russisk aggresjon ikke er en ren tilfeldighet. Det er nesten ingen tvil om at et møte mellom europeiske allierte i en slik skala ikke vil unngå både vanskelige temaer og konfrontasjoner mellom allierte.

Det endagsmøtet planlagt av Emmanuel Macron, Frankrikes president, vil samle 27 EU-ledere, inkludert det større nabolaget Storbritannia, Tyrkia og Ukraina.

Brussel kaller initiativet en uvurderlig plattform for politisk koordinering mellom de 44 inviterte landene.

Det er imidlertid dyp uenighet og til og med åpen konflikt mellom noen av de fremmøtte, og det er også skepsis til at endagsarrangementet kun vil være en mulighet for ledere til å legge ut bilder og overskrifter.

Russland er ikke invitert til møtet, men det vil bli viet mye oppmerksomhet, da fokus vil være på økonomien og usikkerheten forårsaket av krigen i nabolandet pro-vestlige Ukraina.

Volodymyr Zelenskyi, Ukrainas president, som for tiden er involvert i et motangrep mot Moskva-styrker, vil bli med på møtet via videolink fra Kiev. Denys Myhalis, Ukrainas statsminister, vil delta i forhandlingene i stedet for presidenten.

Vårt mål er å bringe alle ledere sammen på lik linje og å fremme politisk dialog og samarbeid om felles og viktige saker for å arbeide for styrking, sikkerhet, stabilitet og velstand i Europa som helhet», sa Charles Michel, president for Det europeiske råd. .

Herskerne i Albania, Armenia, Aserbajdsjan, Bosnia-Hercegovina, Sakartvel, Island, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, fra Norge, Serbia og Kroatia møtes også i det historiske Prahaborgen.

L. Truss og Tyrkia

EU hevdet pliktoppfyllende at de forberedende møtene hadde vist at de inviterte var svært interessert i arrangementet. En av møtearrangørene sier imidlertid at det er tvil om merverdien.

Inne i EU er det spørsmål om fordelene med initiativet, som noen anser som ekteskapsprosjektet til E. Macron, og diplomatene sier å stille spørsmål ved det mektige Tyskland.

Vi får se om det fungerer. Kanskje det er en dårlig idé, eller kanskje det oppfyller det reelle behovet for samarbeid, og da må vi strukturere det mer, sa en EU-diplomat.

Møtet lyktes faktisk, i hvert fall for første gang, i håp om at ikke bare det viktigste EU, men også andre europeiske makter skulle komme.

Det er første gang lederne av det bredere Europa, bortsett fra Russland og Hviterussland, har møttes, sa EU-tjenestemannen.

Storbritannias statsminister Liz Truss, som har opprettholdt Storbritannias uavhengighet fra EU siden Brexit, vil komme alene på sin første store utenlandsreise siden hun tiltrådte.

London fryktet at arrangementet var for dominert av den såkalte EU-klubben og ønsket å endre navnet til Community Forum.

Kanskje Mr Truss håper på et pusterom fra sin elendighet hjemme etter å ha forårsaket uro i Storbritannias økonomi. Imidlertid kan han møte tøff handling fra sine EU-kolleger på grunn av Storbritannias innsats for å reforhandle Irlands grenseoverskridende handelsavtale etter Brexit.

Les også: Under den økonomiske krisen er den politiske fremtiden til den nye britiske statsministeren L. Truss usikker

Engasjementet til den tyrkiske lederen Recep Tayyip Erdogan er også et følsomt tema for noen.

EU-medlemmene Hellas og Kypros har lenge vært på kant med Ankara, og Tyrkias uforutsigbare leder skaper for tiden hodebry for Sverige og Finland, og stopper deres ambisjoner om å bli med i NATO.

Det europeiske politiske fellesskapet var ment å være et forum for demokratiske nasjoner, ikke autokrati, klaget en europeisk diplomat.

Tunge og direkte fronter

Involveringen av armenske og aserbajdsjanske ledere, hvis hærer er engasjert i blodige sammenstøt langs grensen deres, risikerer å forårsake enda mer spenning.

Det kan forventes at Ukraina, Sakartvel, Moldova og Vest-Balkan, som ønsker å bli med i EU, mer åpent vil søke deltakelse i denne begivenheten.

De passer imidlertid også på at formatet ikke blir en trøstepris der EU kan undertrykke sine medlemsambisjoner.

Det er foreløpig ikke klart om neste møte vil skape nok interesse til at det kan gjentas neste år.

Storbritannia og Moldova har allerede blitt enige om å arrangere et arrangement neste år, som krysser EUs grenser.

I år planlegger verten for arrangementet, EF, som leder EU på rotasjonsbasis, nøye den diplomatiske prosessen som er nødvendig for en slik serie møter.

Etter høringen vil den formelle skriftlige erklæringen ikke bli frigitt.

Det blir imidlertid helt sikkert tøffe og direkte løp, sa en av arrangørene. Vi må skape en viss dynamikk og det er et nødvendig skritt for å oppnå resultatet.


Reproduksjon av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i offentlige nyhetsmedier og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS» er forbudt.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i bratsj.