På grunn av nye lover sitter reisende til Oslo fast på Riga lufthavn

Tirsdag bestemte regissør Jānis Vingris seg for å reise på ferie til Spania med familien. De skulle reise til Spania via Oslo, Norges hovedstad, men det gikk ikke som planlagt. Jānis kone Janīna fløy bort, men Jānis ble igjen på flyplassen sammen med sin fem år gamle sønn Miķeli. Lille Miķeli fikk ikke gå ombord på flyet fordi han ikke hadde pass, men kun identitetskort. I slutten av april bestemte Norge plutselig at ID-kort ikke lenger er gyldige for innreise til Norge.

Vingris sa til Kasjauns.lv: «Barnet mitt fikk ikke gå om bord på flyet, selv om vi hadde klart å sjekke inn på flyet dagen før. Jeg fikk ingen advarsel om at kortet Identiteten kanskje ikke var gyldig. Jeg hørte på flyplassen at vi ikke er de eneste som led slik ulykke. Min kone og jeg hadde pass, men vi kunne ikke la sønnen vår være alene i Riga. Så jeg ble i Riga med sønnen min onsdag morgen, vi er tilbake på flyplassen og venter på flyet til London – vi skal fly til Spania via London i lommeboken: rundt 400 euro, jeg måtte kjøpe to billetter til London.

Først i begynnelsen av mai kom Utenriksdepartementet med en uttalelse om at det 24. april mottok et notat fra den norske ambassaden i Riga om at identitetskort til latviske statsborgere foreløpig ikke anerkjennes som en dokumentreise til Norge. Dette skyldes «hull» i norsk lovverk. Det vil snart bli vedtatt endringer i norske rettsakter slik at latviske statsborgere kan bruke ID-kortene sine på reise. Latverne vil bli informert, lovet ambassaden. Foreløpig er innreise til Norge kun mulig med pass.

Statsborger- og migrasjonsforvaltningen (PMLP) sier til Kasjauns.lv at de publiserte informasjon om reiserestriksjoner til Norge på sine nettsider 28. april. Men ettersom folk planlegger turene sine mye raskere og også kjøper billettene flere måneder i forveien, befinner mange seg med kofferten i ventehallen på flyplassen, fordi de ikke ble informert om disse endringene i siste liten.

PMLP forklarte at det ikke er dens ansvar hvis prosedyren for å reise inn i Norge plutselig har endret seg og at administrasjonen ikke vil gjennomføre spesielle prosedyrer for å utstede pass til personer som ønsker å reise til Norge på en fremskyndet måte – akselerert utstedelse av pass kan gjennomføres ut innen to virkedager. Men som man kan se i tilfellet med Jānis Vingras» sønn, kan man også møte reaktive tjenestemenn som vil utstede et pass «i apehastighet». Men for alle som reiser til Norge i nær fremtid, ville det ikke skade å sjekke dokumentmappen din.

Det bør huskes at identitetskortet til en latvisk statsborger kan brukes som reisedokument på territoriet til Den europeiske union, landene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og Det sveitsiske konføderasjonen, så vel som i Montenegro og i Kroatia. Norge er imidlertid fjernet fra denne listen.

Elmārs Barkāns/ Foto: fra arkivet til forlaget «Rīgas Vilņi».

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *