På fire år har nesten 380 utlendinger som ikke har rett til å bo i Latvia returnert til hjemlandet

Prosjektet for assistert frivillig retur satt opp av IOM, som varte i begynnelsen av 2019, avsluttes 30. juni. Prosjektet er finansiert av Asylum, Migration and Integration Fund of the European Union (EU) og det latviske statsbudsjettet.

Rundt 400 utlendinger som ikke hadde rett til å bo i Latvia henvendte seg til IOM i denne perioden med en forespørsel om å hjelpe dem med å returnere til hjemlandene. For disse utlendingene betales flybilletten og det gis også en godtgjørelse på 100 euro, som gir transport til hjemmet deres, samt livsopphold de første ukene.

Ved behov betales også en seng og 3 euro per dag for mat frem til avreisedagen.

Bistand er tilgjengelig for utlendinger som ikke har lovlig grunnlag for å bo i Latvia og som frivillig må forlate EUs territorium. Dette inkluderer avviste asylsøkere, samt utlendinger som er tatt inn i Latvia av humanitære årsaker fra Hviterussland, samt studenter, arbeidsinnvandrere og alle andre som ikke har visum eller hvis gyldighet er utløpt, men som ikke har penger til å returnere hjemme på egenhånd.

IOM har gitt slik bistand i 12 år, og den er tilgjengelig i praktisk talt alle EU-medlemsstater. Det totale antallet mennesker som har returnert fra Latvia siden begynnelsen av 2019, nærmer seg 380 personer. Innbyggere fra Irak, Usbekistan, Aserbajdsjan og India er flere, men totalt er rundt 20 forskjellige land representert.

Om nødvendig får noen utlendinger også tilbud om reintegreringshjelp på 600 euro, som de kan dekke medisinske utgifter med, leie et hus, lære et fag eller kjøpe husdyr som de kan forsørge seg selv med. familier. .

IOM planlegger å fortsette å tilby assistert frivillig retur og koordinerer for tiden neste prosjekt.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *