Olivier Vandecasteele fortsatt i iransk celle etter 200 dager

Denne søndagen, for nøyaktig to hundre dager siden, ble Olivier Vandecasteele, en ansatt i en NGO, tatt til fange og fengslet i en iransk celle i Iran. Årsakene til arrestasjonen hans er fortsatt uklare etter mer enn seks måneder.

Familien til Olivier Vandecasteele, den 41 år gamle hjelpearbeideren som ble arrestert og fengslet i Iran 24. februar av uklare årsaker, var i stand til å snakke med ham på nettet i noen minutter for første gang sent i forrige måned. Hans mentale helse ville blitt alvorlig påvirket, rapporterte familien, som også nok en gang appellerte til Iran om å behandle ham ordentlig og løslate ham.

«Det blir vanskeligere for ham dag for dag. Han er i fullstendig isolasjon,» sa Olivier Van Steirtegem, en venn av Vandecasteele og broen mellom familien hans og pressen, til BRUZZ. Van Steirtegem deltok ikke på den aktuelle videosamtalen, men fikk vite av familien at vennen hans så veldig overveldet ut og også avmagret. Han viser også tegn på hårtap. «Men det er fremfor alt den psykologiske nøden og fortvilelsen han viste gjennom samtalen som bekymrer oss,» forklarer Van Steirtegem. Søndag er det nøyaktig to hundre dager Olivier blir fengslet.

Bytteoperasjon

Vandecasteele, en global borger som begynte å jobbe i den humanitære sektoren umiddelbart etter å ha studert ved Saint-Louis i Brussel, ble i juli tidligere i år beskrevet av de rundt ham som en «profesjonell, intelligent og perfeksjonistisk person». I 2015 reiste han til Iran for første gang, hvor han hjalp afghanske flyktninger med omsorg og ernæring for en norsk NGO.

Siden mars 2021 har han imidlertid bodd i Belgia igjen, men i begynnelsen av dette året returnerte han til Iran for å ta seg av en rekke personlige saker. Han ble arrestert der 24. februar og har vært fengslet siden.

En mulig løsning på denne saken er det nylig godkjente lovforslaget om mulig «utveksling» av fanger mellom Belgia og Iran. Representantenes hus ga grønt lys i juli og det iranske parlamentet ga også sitt samtykke.

I teorien vil dette tillate Belgia å sende en iransk diplomat, dømt i Antwerpen for terrorisme, tilbake til Iran i bytte mot Olivier Vandecasteele. Men dette er ennå ikke mulig, fordi lagmannsretten i Brussel midlertidig har blokkert utleveringen av denne diplomaten etter anmodning fra en iransk opposisjonsbevegelse. Først må det være et rettsmøte med motstridende debatt, hvoretter dommeren tar en avgjørelse.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *