Norske supermarkeder unngår ikke prisstigninger på mat

Norske shoppere merket nok høyere matvarepriser – fra 1. juli. i store kjøpesentre over hele landet prisene er justert.

Vanligvis hever supermarkeder prisene to ganger i året – i februar og juli. Allerede før starten av juli i år hadde innbyggerne blitt advart om en «betydelig økning i matvareprisene» i supermarkeder.

Hvorfor stiger matvareprisene?

Bårds Gultvedtad, handelspolitisk leder i Norgesgruppen, eier av Rimi-kjedene Meny og Kiwi, konstaterer at leverandørene har satt opp prisene betydelig.

– Leverandørene tilbød først umenneskelige priser, så forhandlet vi, forklarer B. Gultvedtadas.

Også produsenten Orkla varslet på forhånd om betydelige prisøkninger.

– Vi står overfor den mest alvorlige situasjonen jeg har kjent i mine 31 år i næringsmiddelindustrien, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

H. Mageli nevnte høyere råvarepriser og plutselige kraftige økninger i energiprisene som årsaker til at leverandører og produsenter øker prisene.

Han viste til at dyrkere og leverandører er bekymret for økende gjødselpriser på sikt.

Hvordan vil stigende priser påvirke nordmenn?

Den gjennomsnittlige norske familien forventes å bruke rundt 14.300 kroner mer på mat i år på grunn av stigende matvarepriser.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har matvareprisene i år allerede økt med 4,5 % sammenlignet med året før. Ifølge forbrukeratferdsøkonom Cecile Tvetendstrand betyr det at en familie på to voksne og to barn vil bruke minst syv tusen kroner ekstra på mat per år. Hvis matvareprisene skulle øke med ytterligere 5 %, ville dette bety at ytterligere 7 300 kroner vil bli lagt til matutgiftene til en gjennomsnittlig familie på fire.

Søknad om kjøpesentre

Landbruksminister Sandra Borch har bedt supermarkedskjeder om ikke å velte alle kostnader over på forbrukerne.

«Jeg, landbruksministeren, setter ikke matvareprisene. De er satt av leverandører og supermarkedskjeder. Jeg oppfordrer og håper at de ikke vil øke matprisene mer enn nødvendig», erklærte ministeren.

S. Borch bemerket at regjeringen bidro til å dempe matinflasjonen og bevilget et rekordbeløp på 10,9 milliarder. landbruksstøttepakke i et beløp på crores. Målet er å hjelpe bøndene med å takle stigende priser og opprettholde levedyktigheten til landbrukssektoren uten en kraftig prisøkning.

– Regjeringens bekymring er at matprisene ikke øker like sterkt. Det er derfor det var viktig å inngå en historisk viktig landbrukssektoravtale, forklarte statsråden.

Uvanlig prisøkning

Mandag la SSB ut siste tall som viser at prisene samlet steg med 6,3 % i mai i år. høyere enn i mai i fjor.

Inflasjonen var høy i mai, men steg igjen i juni: 0,9 % ble registrert i løpet av måneden. økning i inflasjonen.

Vi observerer at denne prisøkningen er unormalt høy. Tilsvarende vekst ble registrert bare på åttitallet av forrige århundre.

Nærmere bestemt økte matvareprisene med 5,6 % fra juni 2021 til juni 2022. Ifølge data fra Statistisk sentralbyrå økte matvareprisene med ytterligere 2 % mellom mai og juni i år.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norske supermarkeder unngår ikke prisstigninger på mat

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *