Norsk straff for Meta, sånn fungerer det i vårt land

Meta samler også inn data fra nederlandske brukere, ofte uten at vi vet det. «Bare det å oppgi i tjenestevilkårene dine at du gjør dette betyr ikke at det er tillatt.»

Hvis du nettopp har søkt etter en søt kjole på nettet, vil du bli presentert med en Facebook-annonse fra den samme nettbutikken der de vil vise deg nøyaktig samme klesplagg igjen. Det virker ufarlig, og du kan til og med finne det nyttig, men morselskapet Meta kan bare gjøre dette innen kl Allerede overvåke nettleseratferden din.

Nettleseratferd

Hvis du i tillegg besøker datingsider eller søker etter vegetariske måltidsoppskrifter, blir det farligere. Vil du at Meta skal vite din seksuelle preferanse? Eller vet du at du er vegetarianer? Det siste kan også bety at du stemmer på Partiet for dyrene. Ved å undersøke din nettleseratferd kan Meta opprette en profil av blant annet din (mistenkte) seksualitet og (mistenkte) politiske preferanser.

«Under Cambridge Analytica-rettssaken fant vi at dataene til 87 millioner Facebook-brukere ble delt med dette selskapet, knyttet til Donald Trumps presidentkampanje. Det brukte disse dataene til å «målrette» Facebook-brukere», forklarer Femke Schemkes, personvernadvokat i regnskap. firmaet BDO.

Facebook ble bøtelagt med milliarder, men fortsetter å dele data med eksterne parter. «Det irriterende er at du som bruker ikke vet hvilke parter som er involvert. Det er heller ingen mulighet for å melde deg ut… Og som bruker vet du ikke engang hvilken profil Facebook har opprettet for deg, sier Schemkes. .

Rettssaker

Norge er ikke det første landet som er imot Meta i spørsmålet om personvern. For eksempel ønsker Bundeskartellamt (den tyske konkurransemyndigheten) at datainnsamlingen fra Meta skal begrenses og ingen brukerdata samles inn. Utveksling mellom individuelle plattformer som Facebook, Instagram og WhatsApp.

Den tyske dommeren suspenderte til slutt saken og ba EU-domstolen om en «foreløpig avgjørelse» på syv spørsmål, inkludert de som gjaldt jurisdiksjon. vtil en nasjonal konkurransemyndighet og behandling av spesielle data.

I juli gjorde retten uttale. «Meta må innhente brukersamtykke før det kan vise personlig tilpassede annonser, slo domstolen fast,» sier Schemkes. «Prosedyrereglene kan angi at de har lov til å gjøre det på grunnlag av en såkalt legitim interesse, men dersom dette er i strid med europeisk personvernlovgivning, GDPR, er ikke disse prosedyrereglene gyldige.»

Seks tommelfingerregler

Når et selskap behandler personopplysninger, utgjør det en invasjon av personvernet til de berørte personene. Dette er grunnen til at de kun har lov til å behandle disse dataene hvis det absolutt ikke er andre alternativer. Så: hvis de ikke kan nå målet sitt uten disse dataene.

I seks tommelfingerregler, kalt foundation av advokater, angir hva som er tillatt og hva som ikke er tillatt og hva som er riktig. Du må for eksempel ha tillatelse fra den registrerte og det må være nødvendig å «behandle personopplysninger for å gjennomføre en avtale». Kjøper du vaskemaskin på nett må de notere adressen din for å levere maskinen til deg.

Renter

En av reglene sier at det skal være en «legitim interesse». Meta har en interesse i å samle inn (dine) data, fordi bruk av for eksempel Facebook er gratis. Du betaler i utgangspunktet med dataene dine.

Men en slik kommersiell interesse er ikke sterk nok. «Avhengig av deres kommersielle interesser har de derfor ikke lov til å dele dine data med tredjeparter for å vise personlig tilpassede annonser,» understreker Schemkes. «Dette er et for alvorlig brudd på personvernreglene. Det er derfor ingen legitim interesse i å overvåke kundenes nettleseratferd.»

Nederland

Norge er ikke medlem av Den europeiske union, men er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Domstolens avgjørelse gjelder alle land som er underlagt europeisk lov. Det som ikke er tillatt i Norge og Tyskland er derfor ikke tillatt i Nederland.

Det er uklart hva den nederlandske databeskyttelsesmyndigheten vil gjøre, og ingen kunne umiddelbart gi et reelt svar.

«Myndigheter i andre land avventer sannsynligvis hva den tyske dommeren bestemmer seg for. Han må nå ta en avgjørelse basert på domstolens tolkninger. Dette kan ta uker eller måneder. Jeg mistenker at den norske livregulatoren privat sektor ønsker å forhindre Meta In the In I mellomtiden vil den fortsette å selge data slik den gjør nå. Derav straffen, sier Schemkes.

Nok en rettssak

I mellomtiden har Meta på sin side vendt seg til norsk domstol for å bestride sanksjonen. Denne avgjørelsen er ikke ventet før om noen uker. Men det norske konkurransetilsynet, Datatilsynet, avventer avgjørelsen med tillit.

– Meta går alltid til rettssak hvis det blir truffet en avgjørelse mot det. Etter vår mening har Meta ingen sjanse til å få boten betalt, sier avdelingsleder for Datatilsynet. i norske medier.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *