Norges sentralbank varslet en større renteøkning enn ventet | Selskap

Sentralbanker i ulike land har allerede satt i gang renteøkningssykluser for å dempe de høye konsumprisene, men utfordringen med en imøtekommende pengepolitikk øker frykten for en forestående økonomisk nedgang.

Norges Bank hevet styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 1,25 prosent.

Dette er den fjerde økningen siden september, da renten var på null.

De tre foregående renteøkningene hadde vært 0,25 prosentpoeng, og få analytikere hadde spådd et større hopp.

– Utsiktene til en lengre periode med høy inflasjon gjør at rentene vil stige raskere enn ventet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en melding.

«Den nåværende raskere renteoppgangen vil redusere risikoen for at inflasjonen forblir høy og redusere behovet for ytterligere pengepolitiske innstramninger,» la tjenestemannen til.

For å dempe inflasjonen har banken til hensikt å fremskynde innstramningen av pengepolitikken og beregner at renten vil nå «3 %». til sommeren 2023″.

Det var tidligere forventet at innen utgangen av 2023 ville renten nå 2,5 %.

Renten vil «mest sannsynlig» stige til 1,5 % i august, basert på bankens «nåværende vurdering av utsiktene og risikobalansen», la I. Wolden Bache til.

Konsumprisveksten i Norge nådde 5,7 % i mai, mens kjerneinflasjonen, eksklusive energipriser, var 3,4 %, ifølge en indikator brukt av Norges Bank. og godt over det offisielle pengepolitiske målet på rundt 2 %.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *