Norge vil begrense tilgangen til havnene til russiske fiskebåter

Sjeldent sted i Europa hvor russiske fiskebåter fortsatt kan lande, kunngjorde Norge torsdag for å begrense deres tilgang og styrke kontrollen for å hindre Russland i å bruke den til å omgå sanksjoner.

«Vi følger nøye med på russisk virksomhet i norske farvann og havner for å hindre at Norge blir et transittland for ulovlig transport av varer til Russlandsa leder for norsk diplomati, Anniken Huitfeldt, under en pressekonferanse. «Vi har fått ny informasjon som krever at vi skjerper muligheten for russiske fiskefartøyer til å anløpe norske havner og øke kontrollen.«, la hun til.

I praksis vil russiske fiskebåter nå kun kunne anløpe Kirkenes og Båtsfjord, ved bredden av Barentshavet, samt til Tromsø, i utkanten av Norskehavet. Tollkontrollen om bord på skip skal også intensiveres.

Mens hovedårsaken er å hindre Russland i å omgå vestlige sanksjoner som hindrer dem i å importere mange varer og råvarer, sa Oslo at beslutningen var en del av en bredere kontekst med økt årvåkenhet rundt olje- og gassanleggene. til sjøs og på kysten.

Lekkasjene, innledet av undervannseksplosjoner, som traff Nord Stream 1 og 2 gassrørledninger forrige uke i Østersjøen, samt rapporter om droneflyvninger nær noen av offshoreplattformene har ført til at Norge, nå største gassleverandør i Europa, har styrket sikkerheten til sin energiinfrastruktur.

Selv om det ikke er medlem av EU, vedtok det skandinaviske landet nesten alle sanksjonene som Brussel innførte mot Moskva som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

I slutten av april hadde den altså fulgt i EUs fotspor og besluttet å stenge havnene sine for russiske skip, men hadde gjort unntak for fiskebåter. Oslo fryktet at det å stenge havnene for disse fartøyene ville sette det bilaterale samarbeidet mellom de to landene i fare på fiskeområdet.

Den norske regjeringen understreket torsdag viktigheten av å fortsette dette samarbeidet. Siden 1976, i henhold til en avtale inngått midt under den kalde krigen og ansett som eksemplarisk i så henseende, har Norge og Russland blitt enige om fangstkvoter for flere arter i Barentshavet, som er hjemsted for en dyrebar bestand av torsk.

SE OGSÅ – Summit of the Americas: «Støtt sanksjoner mot Russland», spør Zelensky

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *