Norge hever tre milliarder dollar i skatt til energiselskaper og oppdrettsanlegg

«Energiprodusenter og havbruksnæringen tjener milliarder av kroner fra våre felles ressurser,» sa finansdepartementet i en uttalelse. «Regjeringen foreslår nå at mer av verdiene som skapes skal strømme tilbake til samfunnet».

Aksjer til oppdrettere som Mowi, verdens største, Leroy Seafood og SalMar falt på nyhetene, og kl. 0719 GMT var mellom 15 % og 19 % under Oslo-referansen, som var 3,4 %.

Norge har et suverent formuesfond på 1,2 billioner dollar, det største i verden, men regjeringen har sagt at den planlegger å kutte utgiftene til fondet neste år for å bekjempe inflasjonen.

Tilleggsavgifter inkluderer en vareavkastningsskatt på havbruk og vindkraft, en økning i råvareavkastningsskatt på vannkraft, og en ekstraordinær vind- og vannkraftavgift på grunn av svært høye strømpriser.

Kostnader for å ta imot flyktninger, pågående offentlige byggeprosjekter, ytelser og energisubsidier til husholdninger vil øke med rundt 100 milliarder kroner innen 2023, sa regjeringen.

– I realiteten har vi to måter å tette dette gapet på: dype kutt i sosiale tjenester som pensjon, helsevesen, politi og eldreomsorg, eller gjennom skatteøkninger, sa han.Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som tilhører distriktene. -orientert organisasjon. Parti fra sentrum.

(1 dollar = 10,8822 norske kroner)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *