Norge har avslørt identiteten til en mistenkt russisk spion

Den norske kontraetterretningstjenesten (PST) avslørte fredag ​​den sanne identiteten til en russisk spion som utgir seg for å være en brasiliansk forsker.

PST identifiserte den mistenkte som Mikhail Mikushin, en russer født i 1978, som poserte som en 37 år gammel brasilianer ved navn Jose Assis Giammaria.

Mikushin er en senior russisk militær etterretningsoffiser, ifølge en Bellingcat-forsker.

«Godt gjort Norge, du fanget en oberst fra GRU (russisk militær etterretningsbyrå),» tvitret Bellingcat-forsker Christo Grozev.

Bilder av den mistenkte er publisert i flere norske medier.

Den mistenkte nekter for anklagene mot ham, men en Oslo-rett varetektsfengslet ham i fire uker fredag. Han må tilbringe de første to ukene i fullstendig isolasjon, og dermed beskytte seg mot forsvinningen av bevis.

Den mistenkte ble pågrepet mandag morgen på vei til jobb ved Universitetet i Troms i Nord-Norge. Han ble først arrestert for brudd på immigrasjonslover i et forsøk på å deportere ham.

Etterforskningen utvidet seg imidlertid raskt til å omfatte påstander om «ulovlig spionasje med det formål å avdekke statshemmeligheter – en som skader nasjonens grunnleggende interesser». Dette kan straffes med inntil tre års fengsel i Norge.

Ifølge PST jobbet den angivelige spionen innenfor Norges arktiske politikk og «hybride» trusler.

Norge deler en 198 kilometer lang grense med Russland i nord. Den russiske ambassaden i Oslo kritiserte tirsdag Norges «besatthet av spionasje» etter at det kom nyheten om arrestasjonen av en mistenkt spion.

I et brev til nyhetsbyrået AFP onsdag sa den russiske ambassaden i Oslo at de ikke visste «hva som skjedde og hva det dreide seg om». «Generelt har besettelsen av spionasje blitt aktivt fremmet i Norge nylig,» het det i uttalelsen.

Foruten denne spionmistenkte, har Norge arrestert ni russiske statsborgere de siste ukene. De er anklaget for å ha flydd droner i norsk luftrom, og dermed brutt et forbud som er innført siden starten av den russiske invasjonen av Ukraina, eller for å ta bilder av forbudte områder.

Russiske fisketrålere, som fortsatt har lov til å legge til kai i enkelte norske havner til tross for EU-forbudet, og forskningsfartøy har også reist mistanker i Norge.

Norge, som har gått forbi Russland som Europas ledende leverandør av naturgass siden krigens start, har skjerpet sikkerheten på strategiske områder.

Flyttingen kommer etter at mistenkelige droner ble oppdaget nær noen olje- og gassanlegg etter den påståtte sabotasjen av to gassrørledninger i Østersjøen, Nord Stream.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norge har avslørt identiteten til en mistenkt russisk spion

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *