Norge er skremt over innflytelsen fra Moskva og Beijing i Afrika

Den russiske militærfregatten Admiral Gorshkov fortøyd i havnen i Richards Bay 22. februar 2023, etter Sør-Afrikas engasjement 17. februar 2023 i en 10-dagers felles militærøvelse med Russland og Kina. GUILLEM SARTORIO / AFP

Norge er bekymret for den økende mistilliten til Vesten som Russland og Kina vekker i utviklingsland, spesielt i Afrika, sa utviklingsministeren mandag.

«Hvis noe får meg til å miste søvn, er det måten mistillit vokser på og hvordan noen land i dag gir næring til denne mistillitensa Anne Beathe Tvinnereim under et møte med utenlandsk presse.

«Frastøtende polarisering»

«Jeg tror ikke det er tilfeldig at (den russiske utenriksministeren Sergei) Lavrov har foretatt flere reiser til Afrika og vi ser Kinas interesse for Afrika«, la hun til. «Dette er bare ett eksempel blant mange (som viser) hvorfor det er viktig at land som Norge og dets jevnaldrende ikke trekker seg ut, men tvert imot at vi øker vår internasjonale støtte (…) fordi landene i utvikling trenger å vite at de er ikke glemt«, sa hun. Hun understreket også behovet for hjelp til Ukraina for ikke å skjule andre kriser og behovet for å sikre matsikkerhet andre steder i verden.

De fattige landene»valgte ikke å være med på dette utfall«, argumenterte hun. «Jeg tror det er i Norges og Vestens interesse å presse tilbake mot denne polariseringen med alle midler vi har til rådighet, inkludert utviklingshjelp«.»Vi kan ikke risikere en situasjon der utviklingsland føler at det er Vesten mot resten«, insisterte hun.

Ved siden av massiv bistand til Ukraina – 75 milliarder kroner (6,8 milliarder euro) over fem år – vil Norge i år bevilge ytterligere 5 milliarder kroner til fattige land som er berørt av konflikten, spesielt på grunn av økningen i matvarekostnadene . Men sentrum-venstre-regjeringen har blitt sterkt kritisert for å bryte, i sitt budsjett for 2023, med tradisjonen om at det rike skandinaviske landet bruker 1 % av bruttonasjonalinntekten til utviklingshjelp.

I år bør Oslo bevilge 0,97 %. En forskjell som fru Tvinnereim begrunnet med de enorme svingningene i norsk bruttonasjonalinntekt, plutselig forsterket av prishoppet på hydrokarboner, som landet er en av hovedprodusentene av i Europa.


SE OGSÅ -«Et nytt jernteppe»: i møte med den «russiske invasjonen» vil Norge kjøpe 54 Leopard 2-stridsvogner

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *