Norge. 10 personer fortsatt etterlyst etter et ras. Subcall: Han ringer ikke de savnede | utenriksnyheter

Redningsaksjonen fortsetter etter det massive raset i Ask i Gjerdrum kommune (omtrent 30 kilometer nord for Oslo) onsdag. Et gjørmeskred feide bort flere hus der og rundt 900 mennesker ble evakuert fra området.

Se videoen
Skredfarenivåer

Norge. Redningsaksjonen er i gang etter raset. «Vi håper fortsatt»

Noen av ofrene havnet under ruinene. Rett etter hendelsen var 26 personer savnet – noen av dem ble funnet, 10 av dem ble skadet. Søket med droner, helikoptre og trackere pågikk hele natten. Torsdag morgen opplyste norske tjenester at timer 7 savnet, det er fortsatt 11 personer, blant dem barn. Ifølge rapporten bodde de savnede i områdene som ble mest berørt av skredet.

Svenskene sendte onsdag et kriseteam til Gjedrum. Danske myndigheter tilbød også hjelp i redningsaksjonen på stedet – melder nettstedet Aftenposten.no. – Det er en forferdelig katastrofe som har rammet våre norske naboer. Vi er klare til å hjelpe – Derfor er vi på dansk side selvfølgelig klare til å hjelpe, om nødvendig – understreket sjefen for det danske forsvarsdepartementet, Tine Bramsen. Norske myndigheter har indikert at de ikke vil dra nytte av støtten på nåværende tidspunkt.

Tjenester med oppfordring til beboere. «Ikke ring de savnede, ikke slipp fyrverkeriet»

Redningssjef Dag Andre Sylju sa at tjenestene fortsatt er avhengige av å finne mennesker i live.

Tid er viktig gjennom hele handlingen. Jo lenger det varer, jo verre blir det. Men vi har fortsatt håp

– sa han i et intervju med TV2.

Tjenester har også bedt pårørende til savnede personer om ikke å ringe mobiltelefonene deres – som forklart forfølger politiet under redningsaksjonen telefoner ved hjelp av IMSI-signalet – det er viktig at de ikke utlades så lenge som mulig.

– Vi sjekker alle telefoner og deres plassering, vi kan finne ut hvor de er på 20-25 meters dyp – overlevert Roger Pettersen, aksjonssjef i politiet.

Som en del av redningsaksjonen ble det også rettet oppfordring til beboerne i Gjerdrum, at de i løpet av årets nyttårsaften ville gi opp å skyte opp fyrverkeri – skuddene kan forstyrre søket.

Letearbeidet bruker helikoptre og droner, da det ikke er mulig å gå ned til fots i skredsonen. Fyrverkeri vil forstyrre arbeidet til redningsmenn. Vi ber alle i nabolaget: ikke la dem gå

– sa Sylju, sitert av Aftenposten.no.

Leirejord dominerer i Sør-Norge. Mye nedbør de siste dagene kan ha bidratt til dannelsen av gjørmeskred.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *