mulig funn av det største gassfeltet på ti år

LDet norske oljeselskapet DNO kunngjorde mandag at de hadde oppdaget naturgass i norske farvann i Nordsjøen, som de sa kan bli det største funnet i landet på ti år. Gass- og kondensatforekomsten som ble funnet på det såkalte Carmen-prospektet vil inneholde mellom 120 og 230 millioner fat oljeekvivalenter (Mboe), sier DNO i en pressemelding.

Hvis midtpunktet av dette området (175 Mboe) skulle nås, vil det gjøre det til det største funnet på norsk kontinentalsokkel siden 2013, sa han. «Norge er en evig gave,» kommenterte konsernets administrerende direktør, Bijan Mossavar-Rahmani. Til tross for klimakrisen, sliter Norge, som i fjor ble Europas største gassleverandør i kjølvannet av krigen i Ukraina, med å bryte avhengigheten av hydrokarbonene som har tjent sin formue.

Den svært utnyttede Nordsjøen

I forrige måned ga Oslo, til irritasjon for miljøaktivister, sin godkjenning til 19 olje- og gassprosjekter (åpning eller utvidelse av felt, investeringer rettet mot å øke utvinningshastigheten for hydrokarboner, etc.) fra en samlet verdi på over 17 milliarder euro. Ettersom Nordsjøen allerede er mye utnyttet, har viktige funn blitt sjeldnere de siste årene.

LES OGSÅGass: hvordan Europa gikk i Putins felle

Carmen-rester av begrenset størrelse sammenlignet med andre norske felt, som storhetene Statfjord, Ekofisk, Johan Sverdrup eller til og med Troll, hvis reserver overstiger 3 milliarder fat oljeekvivalenter. Dens nærhet til andre forekomster som allerede er oppdaget eller satt i drift bør imidlertid lette utviklingen. I tillegg til DNO, som eier 30 %, er prosjektpartnerne norske Wellesley Petroleum (50 %), Equinor og Aker BP (10 % hver).

dmp

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *