Morawiecki ønsket at Norge skulle dele overskuddet. Tidligere PGNiG-sjef: Fremhever forhandlingsposisjon

Lederen for den polske regjeringen møttes 21 mai med ungdom som del av Nasjonal ungdomsdialogkongress. Statsministeren svarte på spørsmål samlet inn, hvorav de fleste gjaldt krig i Ukraina. I denne sammenhengen Mateusz Morawiecki refererer også til Norge og sa at landet «utilsiktet mat» på krigen i Ukraina.

– Overskuddsoverskudd, overstiger det årlige gjennomsnittet de siste årene av olje og gass, et lite land med fem millioner mennesker, som Norge, vil overstige 100 milliarder euro – sa statsministeren. Så la han til: «Skriv til dine unge venner i Norge. De burde dele dette overskuddet, dette gigantiske overskuddet.

Morawiecki om Norge: De bør dele overfortjeneste

Tidligere PGNiG-sjef: Morawieckis ord var godt gjennomtenkt, det kunne bare være ett utfall

– Disse uttalelsene har mening og mottas i samsvar med intensjonen. Jeg mener de var ment å bli sett på som blasfemi fra partnerne, og det var slik de definitivt ble sett på – kommenterte den tidligere presidenten PGNiGtidligere økonomiminister Piotr Woźniak i et intervju med TVN24.

– Visst undergraver det forhandlingsposisjonen til våre forhandlere, hvis de i det hele tatt er det. For fra det jeg har sporet opp i historien, virker det som om ingen tok seg av det på over to år, og ignorerte det fullstendig, noe som er en stor feil og misbruk og bør gjøres underlagt separate prosedyrer og stigmatisering av de som Tingene de ga opp, sa han.

Du kan lese mer informasjon om Polen på hjemmesiden Gazeta.pl

Jeg skal ikke argumentere nå for at det statsministeren mente var hensynsløst, for det var absolutt gjennomtenkt, og selvfølgelig er spørsmålet om hva det var for noe berettiget, for det kunne bare være én effekt – undergrave eller svekke selskapets forhandlinger stilling i forhandlinger med norske partnere. Heldigvis kommer disse partnerne i Norge fra hele verden, de er ikke bare nordmenn. De er amerikanere, italienere, franskmenn, det er representanter for afrikanske land […] og det er relativt få norske bedrifter

– sa tidligere økonomiminister Piotr Woźniak.

Finansdepartementet forklarer Morawieckis merknader. Dette er «skatten på solidaritetens uventede»

Morawieckis bemerkninger om Norge og «overskuddsdeling» ble raskt avklart Finansdepartementet.

Nå er det et godt tidspunkt å begynne å snakke høyt og tydelig om «solidaritetsskatten for uventet profitt» i land som tjener over gjennomsnittet på salg av energiressurser for å støtte Ukraina, som den nevnte statsministeren Mateusz Morawiecki. Det er slike signaler om at en del av den norske politiske klassen mener denne tanken er riktig

– sa finansminister Magdalena Rzeczkowska.

Mateusz Morawiecki under et møte innenfor rammen av National Youth Dialogue CongressMorawiecki vil ha en ny skatt. Det er å «mate nordmennene»

Konseptet med «ekstraordinær solidaritetsoverskuddsskatt» er ikke nytt og betyr en ekstra, vanligvis engangsbeskatning av visse enheter som oppnår ekstraordinære overskudd som følge av visse hendelser. Ideen er minst 25 år gammel – i 1997 «hevet» daværende britiske statsminister Tony Blair over 5 milliarder pund fra privatiserte offentlige tjenester for formål relatert til arbeidsledighetsbeskyttelse – forklarte Mikołaj Fidziński i Next.gazeta.pl.

Hjelp Ukraina, bli med i samlingen. Du setter inn penger på siden pcpm.org.pl/ukraina

Se videoen
Putin presset Finland og Sverige inn i NATO? Ekspert: Russland vil ha en lengre grense å overvåke

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *