Meta truet med bot i Norge

Med virkning fra 4. august vil dette forbudet være gyldig i tre måneder eller inntil Meta beviser at de har tiltak på plass. YVES HERMAN / REUTERS

En norsk regulator forbød mandag den amerikanske teknologigiganten Meta å vise målrettede annonser ved å bruke brukerdata fra deres Facebook- og Instagram-plattformer, med en bot på nesten 90.000 euro per dag. Basert på deres aktivitet på Facebook og Instagram, «brukere blir profilert basert på informasjon som deres plassering, typen innhold de er interessert i og hva de legger ut«Merker Datatilsynet i en pressemelding publisert på nettstedet deres. «Personlige profiler brukes deretter til markedsføringsformål. (…) Datatilsynet finner Metas praksis ulovlig og nedlegger et midlertidig forbud mot atferdsmarkedsføring på Facebook og Instagram«, legger forekomsten til.

Med virkning fra 4. august vil dette forbudet være gyldig i tre måneder eller inntil Meta beviser at de har tiltak på plass. Hvis gruppen ikke overholder dette forbudet, vil den bli ilagt en bot på opptil 1 million kroner (88 500 euro) per dag. En talsmann for Meta, Matthew Pollard, sitert av norsk offentlig radio NRK, sa at gruppen ville gjennomgå Datatilsynets krav og understreket at avgjørelsen ikke vil ha umiddelbar innvirkning på virksomheten.

Ulovlig atferdsbasert markedsføringspraksis

I desember konkluderte den irske databeskyttelseskommisjonen (DPC), som opptrer på vegne av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EU, Norge, Island og Liechtenstein), at Meta drev med ulovlig atferdsmarkedsføring. Den teknologiske giganten hadde da endret sin praksis, men EU-domstolen (CJEU) mente 4. juli at virksomheten fortsatt brøt med den europeiske forordningen om beskyttelse av personopplysninger (RGPD).

Den østerrikske foreningen for beskyttelse av personvernet NOYB, som er bakgrunnen for flere klager mot gruppen, ønsket mandag velkommen avgjørelsen fra den norske myndigheten, som tyr til nødprosedyren foreskrevet i europeiske tekster. «Dette er et viktig første skritt mot etterlevelse av GDPR. Vi oppfordrer andre myndigheter til å følge eksemplet til sine norske kollegerla NOYB til i en uttalelse. Datatilsynets vedtak utgjør ikke forbud mot Facebook eller Instagram i Norge, og heller ikke forbud mot målrettet markedsføring, insisterer den norske tilsynsmyndigheten, men det må være underlagt brukerens samtykke.


«data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *