Livmorhalskreft nesten utryddet i Norge innen 2039

Livmorhalskreft kan nesten være utryddet i Norge innen 2039 takket være en effektiv vaksine og den høyeste vaksinasjonsdekningen i verden, ifølge en studie publisert i 2021.

Livmorhalskreft er en alvorlig sykdom: mer enn 300 000 kvinner verden over dør av den hvert år.

Humant papillomavirus (HPV) er et vanlig virus som i sjeldne tilfeller kan forårsake kreft. Livmorhalskreft er forårsaket av vedvarende HPV-infeksjon og kan forebygges gjennom HPV-vaksinasjon og livmorhalsscreening.

Mindre enn fire tilfeller per år i 2039

En studie publisert i 2021 viser at livmorhalskreft nesten kan være utryddet i Norge innen 2039. I vitenskapelige termer kalles dette eliminering, som betyr at det er færre enn fire tilfeller av livmorhalskreft per 100 000 kvinner per år.

– Norge er på vei til å tilnærmet utrydde livmorhalskreft innen 2039, sier Lill Trogstad, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Sammen med andre forskere regnet hun ut hvor lang tid det ville ta før livmorhalskreft ble eliminert i Norge med dagens vaksinasjons- og screeningsstrategier. Resultatene ble publisert i en artikkel i tidsskriftet Preventive Medicine.

Studien er et samarbeid mellom forskere fra Harvard University, Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet, Kreftregisteret i Norge og Cancer Society of New South Wales, i Australia.

Vaksinasjonsprogram og overgang til HPV-testing gir resultater

– Studien viser at eliminering av livmorhalskreft i Norge ikke ville vært mulig uten et HPV-vaksinasjonsprogram for jenter, sier Trogstad.

Overgang til HPV-testing fremfor celleprøver i livmorhalsscreeningsprogrammet og vaksinering av flere kohorter av kvinner er sentrale tiltak for å akselerere livmorhalskreftelimineringens tidslinje livmor i Norge.

– Hvis vaksinasjon av bare 7. klasse jenter og livmorhalsscreening med celleprøver hadde fortsatt, ville ikke elimineringsmålet vært nådd før 2056, sier Trogstad.

Endringer i HPV-vaksinasjonsprogrammet har fremskyndet eliminasjonstidslinjen med 8 år. Overgangen fra cervical screening av cellulære prøver til HPV-testing vil ytterligere akselerere tidslinjen med ytterligere 9 år. Plutselig er målet nærmere 17 år.

Tabellen nedenfor oppsummerer de ulike strategiene som er implementert og deres innvirkning på å fremskynde tiden til eliminering av livmorhalskreft i Norge.

Betydningen av individuelle endringer i HPV-vaksinasjons- og livmorhalsscreeningsprogrammer i Norge

HPV-vaksinasjons- og livmorhalsscreeningsstrategier i Norge

Tidsforløp

Antall år akselerert

Beregnet år for eliminering

Cervikal screening med celleprøve

1992 –

Ikke mulig

Vaksine for 7 år gamle jenterth notat (fra 2009)

2009 –

2056

Catch-up vaksinasjon for kvinner opptil 26 år (2016-2019)

2016–2019

5

2051

Bytte fra Gardasil-vaksine til Cervarix (fra 2017)

2017 –

2

2049

Vaksine for 7 år gamle gutterth merknad (fra og med 2018)

2018 –

1

2048

Endring i primær cervical screening fra celleprøver til HPV-testing (starter i 2020)

2020 –

9

2039

Total effekt

17

2039

Norge har høy vaksinasjonsdekning

Norge topper HPV-vaksinasjonsstatistikken med 91 prosent vaksinasjonsdekning. Til sammenligning har Island 85 prosent, Sverige 80 prosent, Danmark 62 prosent og Finland 60 prosent.

For tiden er norske jenter og gutter vaksinert med Cervarix. Det har vært diskusjon om de i stedet burde få Gardasil 9-vaksinen, som inneholder flere flere typer HPV enn Cervarix. Den potensielle effekten av å bytte fra Cervarix til Gardasil 9 ble derfor beregnet.

– Å bytte til Gardasil 9 vil ikke føre til raskere eliminering av livmorhalskreft i Norge enn å fortsette med Cervarix-behandling. Dette kan skyldes at Cervarix gir god total beskyttelse, selv mot HPV-typer som ikke er inkludert i vaksinen, såkalt kryssbeskyttelse, sier Trogstad.

Henvisning:

Allison Portnoy, Kine Pedersen, Lill Trogstad, Bo T. Hansen, Berit Feiring, Ida Laake, Megan A. Smith, Stephen Sy, Mari Nygård, Jane J. Kim, Emily A. Burger (2021) Effekt og kostnadseffektivitet av strategier for å akselerere eliminering av livmorhalskreft: en modellbasert analyse (sciencedirect.com)

(Denne nyhetsartikkelen ble opprinnelig publisert på norsk i mars 2021).

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *