Litauer i Norge: Jeg er ikke emigrant, jeg er på et langvarig oppdrag

Litauere som jobber i Norge har ikke overrasket noen på lenge. Dette landet har lenge vært en av hoveddestinasjonene for utvandring av våre landsmenn, på grunn av den høye godtgjørelsen selv for arbeid som ikke krever spesielle kvalifikasjoner. Deltakere på «Baltoscandia 2016»-ekspedisjonen møtte litauere fra Nord-Norge, utenfor polarsirkelen, som i godt fem år har utviklet suksessrike bedrifter og skapt arbeidsplasser for andre litauere.

Har som mål å avlive myter

«Som under hele verdensturneen «Misija Lietuva 100», leter vi etter litauiske spor under turen. Arbeidene til vitenskapelige, politiske, kulturelle og økonomiske personer er viktige for vår selvfølelse og for å forstå at representanter for en liten nasjon kan også nå de fastsatte målene Under en tur til Norge ønsket vi å ødelegge myten om at emigranter nødvendigvis er svarte arbeidere som samler rikdom for lokalbefolkningen oppleve hvordan litauere driver forretninger i det rike Norge, sa ekspedisjonsdeltaker Aistė Simėnaitė.

Valgt for en vellykket bedrift

I Norge, på øya Andøy, nær byen Andenes, i den tidligere NATO-militærbasen, er det en fritidsfiskebase etablert av litauerne, som har vært i drift for den femte hele sesongen. «Selvfølgelig er det vanskelig å lykkes med å skape en slik virksomhet i Litauen, rett og slett på grunn av de naturlige forholdene. Fiskere som kommer hit fra hele verden kan ikke bare forvente titalls eller hundrevis av kilo fisk, men også se hvaler, spekkhoggere, ulike fugler, observere de hvite nettene eller nordlyset. Omtrent halvparten av gjestene våre er litauere, resten er gjester fra Japan, New Zealand, USA og andre land, forklarer Saulius Babravičius, direktør i selskapet.

De føler seg ikke som utvandrere

Alle som jobber her hevder at de aldri har forlatt Litauen. «Vi bor fortsatt seks måneder i landet vårt utenom sesongen. Vi spøker med at vi er på en langvarig forretningsreise. Selv om man kan beundre en fantastisk utsikt gjennom vinduene her eller etter å ha seilt mot havet, kan ingenting erstatte hjemlandet.» , forklarer kaptein Tomas. Deltakerne på ekspedisjonen han ledet seilte mot havet «Vi kan ikke glemme en av de viktigste oppgavene: å forevige naturen og invitere alle til å tenke på bevaring av den. På bare noen få timer har vi filmet hvaler, sjeldne fuglearter og vakre. utsikt over fjorden Vi prøvde også gledene ved å fiske, sa ekspedisjonsoperatør Ignas Veršinskas.

Du må finne tid til å hvile

En av oppgavene til «Baltoscandia 2016» er å forberede seg fullt ut på en reise rundt om i verden som vil vare til og med tre år. «Det er også veldig viktig å venne seg til et sunt kosthold. Selv om arbeidsbelastningen er høy, må vi finne tid til å hvile og sove. Jeg er glad for at Andoy Fiske leirdeltakerne likte badstuen og sov godt. Utilstrekkelig hvile eller et ukoordinert søvnmønster kan til slutt føre til alvorlige helseproblemer,” advarte turdeltaker og helseansvarlig Ieva Kieraitė-Aleksandrova.

Likte du det? Bruk et sekund på å støtte MindaugasK på Patreon!

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *