levestandarden faller over hele verden på grunn av mange kriser – Wel.nl

Samfunns utvikling innen utdanning, helse og levestandard ble dårligere i 2020 og 2021. Som et resultat er vi nå tilbake til 2016-nivåer, sa FNs utviklingsprogram torsdag (UNDP) i en rapport.

«Det betyr at vi dør tidligere, vi er dårligere utdannet og vi har lavere inntekter,» sa UNDP-sjef Achim Steiner til nyhetsbyrået AFP om utviklingsindeksen menneske (HDI). Etter år med økende velstand, sier Steiner at den nylige resesjonen forklarer «hvorfor så mange mennesker begynner å føle seg håpløse, frustrerte og bekymret for fremtiden.»

I følge UNDP-rapporten «Usikre tider, urolige liv» er spesielt koronapandemien en viktig årsak til de lavere skårene. Men i tillegg sliter mange verdensborgere med konsekvensene av de politiske, økonomiske og klimatiske krisene. Dette er første gang siden velværeindeksen ble introdusert for tretti år siden at det har vært et betydelig fall i to påfølgende år.

Mørke utsikter

Det er slående å merke seg at nedgangen i levestandarden merkes nesten overalt i verden. I 90 % av landene har den såkalte HDI-skåren falt i ett av de to foregående årene, i 40 % av landene har trivselen falt begge årene. Når man ikke regner krigen i Ukraina og dens innvirkning på globale matforsyninger og energipriser, kaller Steiner utsiktene for 2022 «utvilsomt dystre».

Sveits, Norge og Island topper listen. Sør-Sudan, Tsjad og Niger scorer dårligst på trivselskartet.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *