Latviske båter seiler i skandinaviske farvann: erfaringen til selskapet «Laibas»

Det latviske selskapet SIA «Laibas», som driver med produksjon av glassfiberbåter, begynte med suksess å eksportere sine produkter til Norge i år. Allerede i nær fremtid er selskapets planer å utvide produksjonen og begynne å oppdage andre eksportmarkeder, både i Skandinavia og i europeiske land, avslører eieren og direktøren for SIA «Laibas» Anna Stalidzāne.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

SIA «Laibas» er lokalisert i Daugavpils, selskapet ble registrert i slutten av 2019 og i løpet av de to første driftsårene, med egne designet og produserte glassfiberbåter, har det allerede vunnet hjertene til kunder i Latvia og nabolandene – Litauen og Estland. Nå er tiden inne for bredere farvann.

Det første store steget er tatt

Stalidzāne sier at selskapet fant potensielle samarbeidspartnere i Norge gjennom egen innsats, og var interessert i forretningsmuligheter i andre land, men manglet informasjon om spesifikasjonene til det valgte markedet. SIA «Laibas» er medlem av bedriftsinkubatorprogrammet administrert av det latviske investerings- og utviklingsbyrået (LIAA) og et av Daugavpils bedriftsinkubatorselskaper, og det er takket være inkubatoren vi fikk vite om eksistensen av European Business Support Network i Latvia (Europeisk forretningsnettverk eller EEN) for de foreslåtte alternativene, forklarer gründeren.

Derfor, i begynnelsen av året, vendte SIA «Laibas» seg til I I Latvia, med en forespørsel om hjelp til informasjon om det norske markedet – var det nødvendig å vite hvilke krav som stilles for eksport til land i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), dersom et selskap i Norge må registrere seg som momspliktig , hvilken type sertifisering som kreves i dette markedet, og generell informasjon om norske båter ble også etterspurt i markedet, dets tilbud, etterspørsel, priser. Som svar på selskapets forespørsel ga EEN all nødvendig informasjon. Foreløpig er SIA «Laibas» produksjon allerede sertifisert i Norge, og selskapet har med suksess tatt de første skritt i eksporten til dette landet. Så langt er det innledet samarbeid med en partner, men det er også innledet forhandlinger med andre potensielle interessenter.

«Informasjonen gitt av EEN hjalp oss mye. De fortalte oss trinn for trinn hva vi skulle gjøre, hvor vi skulle henvende oss, hvem vi skulle kontakte, hvor og hvordan vi skulle få sertifikater. Alt skjedde raskt og enkelt – bare takket være informasjonen gitt av EEN , som vi ikke kunne finne andre steder. Hvis vi hadde det, ville du måtte finne alt og lære alt selv, det er til og med vanskelig å forestille seg hvor lang tid det ville ta. EEN hjalp oss mye. De har alt skrevet veldig kult og forståelig. Takk til dem!» sa Stalidzan.

EEN hjalp også SIA «Laibas» med informasjon om andre potensielle eksportmarkeder av interesse for selskapet, som Tyskland, Sveits, Danmark, som «Laibas» kobler fremtidige utviklingsplaner med. «Akkurat nå samler vi bare inn informasjon om disse landene og prøver å finne ut alt, det er en lang vinter foran oss og tid til å forhandle alt, så kan vi begynne å selge noe til våren.»

Latviske båter seiler i skandinaviske farvann: erfaringen til selskapet 'Laibas'
Foto: Publicity Photo


Så langt går det bedre på hjemmemarkedet

Ifølge lederen for SIA «Laibas» har det norske markedet et bredt og godt perspektiv. Hun påpeker at det lenge har vært interesse for latviske produkter, spesielt båter. Så langt er de fem første båtene laget i Daugavpils solgt i Norge, men ifølge Stalidzāne er spekteret av potensielle kunder i det vannrike landet svært bredt. Ifølge henne er en av hjørnesteinene i konkurranseevnen til «Laibu»-produksjonen den attraktive prisen som det latviske selskapet er i stand til å gi takket være lavere lønnskostnader enn i Norge.

«Laibas» har selvfølgelig også store forhåpninger til naboeksportmarkedene i Estland og Litauen. Foreløpig er det kun solgt noen få båter i distriktet, men ifølge gründeren er interessen veldig stor, spesielt i Litauen, og det planlegges å selge 20 båter til litauere om gangen på våren neste år .

«Vårt ønske er å produsere mer for eksport, det ville vært riktigere, men den største interessen for båtene våre er foreløpig nettopp i Latvia. Vi kan til og med si at tiden for pandemien bare har vært bra for oss – folk reiser mindre. gå mindre, så vi er mer aktive, lokale farvann brukes – både til fiske og rekreasjon, sier Stalidzāne.

Latviske båter seiler i skandinaviske farvann: erfaringen til selskapet 'Laibas'
Foto: Publicity Photo


Sortiment og kapasitet vil øke

Båtbyggeriet og hans egen virksomhet var en naturlig fortsettelse av en lang hobby – fiske. Entreprenøren sier hun allerede har samlet rundt 10 års erfaring med å bygge glassfiberbåter, men først jobbet de for sin egen fornøyelse og behov. «Inntil da hadde vi ingen sertifisering. Vi visste ikke hvordan det ville være å starte egen virksomhet. Men takket være mulighetene som tilbys av bedriftsinkubatoren og ulike tilskuddsprogrammer, har alt gradvis avklart – hva vi skal gjøre, hvordan å gjøre det, sier Stalidzāne.

«Laibas» er den eneste glassfiberbåtprodusenten i Latgale, selskapet produserer klassiske flatbunnsbåter. De er laget av komposittmaterialer av glassfiber og polyesterharpiks ved bruk av den nyeste teknologien og produksjonsteknikker i den globale båtindustrien. Båtene er både slitesterke og lette, de kan transporteres selv på taket av bilen, påpeker Stalidzāne. En av de største fordelene med båter er at de går jevnt – de glir perfekt eller, som gründeren selv sier, «båter som flyr».

«Laibas» produserer robåter som er egnet for komfortabel bruk av fiskere og jegere, men om nødvendig er det også mulig å utstyre dem med en liten bensinmotor. Foruten selve båtene, stiller «Laibas» også med nødvendig utstyr – årer, redningsvester og ringer, fendere, etc.

Foreløpig omfatter selskapets sortiment to båtmodeller – en fire meter lang treseter og en 3,2 meter lang toseter – men det er planer om å søke om tilskudd fra inkubatoren snart.bedrifter fra Daugavpils starter opp jobber med utvikling av prototyper av nye modeller. De to nåværende båtmodellene er også selvlagde ved hjelp av «AutoCAD»-programmet.

«Vi ønsker å tilby flere valgmuligheter til kundene våre. Vi planlegger å produsere båter av ulik lengde, både tyngre og mer stabile, beregnet for tre eller fire personer, og lettere til to personer. Vi vil også variere fargene på båtene. «, avslører Stalidzāne.

Ved å utvide sortimentet er det også planlagt å øke kapasiteten eller produksjonskapasiteten til bedriften. Foreløpig sysselsetter «Laibas» to arbeidere, men i løpet av sommersesongen forventes antallet arbeidere å øke til fem eller seks. I forrige sesong laget «Laibas» rundt 50 båter, men som Stalidzāne spår, kan dette tallet bli mye høyere neste år, gitt den lovende ytelsen i eksportmarkedene.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *