Latvias flytende gull – drikkevann: det vil bli eksportert fra Liepāja til Afrika neste år

Afrika, Midtøsten og andre varme regioner vil da også være de endelige mottakerne av produktet, som de vil få tilført det samme vannet som strømmer fra Liepāja-kranen.

«Vannet vil strømme fra dype brønner utenfor Liepāja gjennom de samme vannrørene som forsyner byen med vann. Hvorfor er en slik tank nødvendig, fordi vannet vil være fylt i lang tid, så når skipet kommer inn i havnen, må det fylles raskt for å gå videre, så det må lagres.

Dette prosjektet var hovedsakelig mulig takket være investeringene som ble gjort i territoriet til Liepāja havn de siste årene – nye brygger og utdypet skipsruter er blitt bygget.

«Funksjonen til Liepāja Economic Zone er ikke å gjøre forretninger selv, men å tilby infrastruktur som gründere kan bruke,» konkluderer Liepāja Special Economic Zone-tjenestemannen.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

TV3 News-reportasjen har en unik mulighet til å observere en av de allerede bygget stridsvognene. Dette er trolig siste gang vi er der, for i fremtiden vil ikke disse lokalene lenger være tilgjengelige for folk – det eksporterte vannet skal lagres her.

Byggingen av terminalen har pågått siden sommeren i fjor – to av de tre vannavdelingene er allerede ferdigstilt.

«Det grønne taket med gress er laget her, slik at dreneringslaget også kan se materialet. Det er tvil om hvordan det vil fungere her i Liepājas vind, men vi vil prøve å få det til, ja», sier Zigurds Kirchner, leder av selskapet «UPTK».

Mengden vann som skal lagres vil være virkelig imponerende – tankene vil inneholde rundt 90 millioner én-liters vannflasker. Selv om arbeidet går knirkefritt så langt, har også byggherrene fått en del overraskelser.

«Vi startet jordarbeid og fant to ankerminer fra første verdenskrig, så, mens vi fortsatte byggingen av nettverket om høsten, fant vi et lager av ammunisjon fra andre verdenskrig, ca 256 patroner, automatiske våpen osv. Dette året startet igjen for oss med miraklene fra første verdenskrig, to ankere til, hvorav ett var over 200 kilo,» sier Kirchner.

Byggingen forventes å være ferdig tidlig neste år og eksporten starter kort tid etter. En lignende terminal er også planlagt i Ventspils – der er imidlertid utviklingen av anlegget fortsatt bare på designstadiet.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk CTRL+Enter.

Merk feil tekst og meld fra!

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *