Laks blir Norges nye olje

Laksen er i ferd med å bli Norges nye olje – slik kan situasjonen beskrives, ettersom fallende oljepris og stadig økende etterspørsel etter laks gjør lakseoppdrettere til de ledende på eksport. I norske medier sammenlignes allerede fiskeprisen med oljeprisen: et fat olje er billigere enn en standard 4,5 kg laksefilet, melder LRT RADIJAS, som anmelder norske økonomiske nyheter .

Dette er noe uhørt til nå, som avslører at fiskerinæringen i Norge opplever en høykonjunktur. I fjor var fiskeeksporten på rundt 7,5 milliarder. euro og var dobbelt så høy som for ti år siden. Spesielt etterspørselen etter laks, oppdrettet i Norge, er økende. Norske medier begynte til og med å spøke med at det var på tide å endre navnet på oljenasjonen til laksenasjonen, og at den mest kjente nordmannen i verden er en laks.

Økonomiske prognoser er pessimistiske

Norsk økonomi har gått på høygir og vokser for tiden så sakte at det knapt er tegn til vekst igjen – slik beskriver norske medier pessimistisk landets økonomi. Norges sentralbanksjef, Øysten Olsen, sa også i sin årsmelding det mange nordmenn ikke tør si høyt: Norges gullalder er over.

For å vinne konkurransekampen med andre land, må landet redusere kostnadene. Data fra Statistisk sentralbyrå viser at den økonomiske situasjonen i Norge er mye vanskeligere enn forventet. Landets bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med bare 1 prosent fra år til år, sammenlignet med vekstforventninger på rundt 1,4 prosent. På økonomers språk betyr dette lav utnyttelse av økonomiske kapasiteter og økende arbeidsledighet.

Den nåværende nedadgående spiralen i globale oljepriser er i stor grad ansvarlig for denne situasjonen. Fallende investeringer i Norges oljesektor bidrar til nedgang i investeringer på tvers av landets virksomheter og nedgang i tjenesteeksport. Alt er imidlertid ikke så ille. Lav oljepris presset opp den norske kronen, som tapte rundt en femtedel av verdien, og bidro betydelig til eksportveksten i andre sektorer. Kjemisk og farmasøytisk industri fikk mest ut av dette, og fiskeindustrien lå på toppen av fjellet, med størst produksjonsøkning.

Banksjefen sier at nordmenn må forberede seg på at kjøpekraften ikke lenger vil øke i fremtiden og at norsk økonomi, for å komme seg, må omstille seg – oppdage nye næringsgrener som vil erstatte den fallende oljeindustrien og bli nye flaggskip i økonomien.

Allerede med svekkelsen av den norske kronen er endringer synlige, hvor eksporten øker mer enn importen. Dette vil imidlertid, i hvert fall i nær fremtid, ikke beskytte dem mot økende arbeidsledighet, som vil være høyere enn nordmenn er vant til. Klarer Norge å reorientere økonomien? Dette bør bli klart i årene som kommer.

Lønnsveksten er bekymringsfull

I 20 år har Norge vært kjent over hele verden, og enda mer i Litauen, for sine høye lønninger. Tusenvis av litauere ble tiltrukket av muligheten for å få bedre lønn i det skandinaviske landet og gikk på jobb.

Selv med devalueringen av landets valuta, kan kronen, for mange europeere, gjennomsnittlig norske lønn nå 4000 EUR før skatt fortsatt virke uoppnåelig. Men vil dette fortsette i fremtiden? Landets økonomi går ikke gjennom en særlig gunstig periode. Arbeidsledigheten øker hovedsakelig i oljeindustrien, men den sprer seg også gradvis til andre områder.

I fjor var Norges lønnsvekst den laveste siden andre verdenskrig, med bare 2,8 prosent, mens prisene i landet steg med 2 prosent.

Denne situasjonen er bekymringsfull for nordmenn. Mange lurer på om lønningene vil fortsette å stige. Økonomer har et budskap som ikke er bra: Lønnsveksten fra tidligere år forblir kanskje bare gode minner. Det betyr imidlertid ikke at lønningene vil slutte å øke helt. Det viktigste for nordmenn i fremtiden er imidlertid kanskje ikke en lønnsøkning, men heller å beholde jobben eller finne en ny jobb.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *