Kunst. Bergen – Oslo-banen, ryggraden i Norge

Av: Samuel DELZIANI

I denne episoden pakker Arte-programmet Invitation au voyage sekken i Norge, hvor vi oppdager historien og det fortryllende landskapet til Bergensbanen, jernbanelinjen som forbinder Oslo med Bergen. Regnes som en av de vakreste linjene i verden, og er også ryggraden i landet. 496 km lang (avstanden mellom Bergen og Oslo via Drammen, selv om selve Bergensbanen bare forbinder Bergen med Hønefoss, dvs. 371,25 km), frakter den nærmere 500 000 passasjerer hvert år.

Før toget kom, ble mesteparten av transporten i landet utført sjøveien. Jernbanen skal gi form til den norske nasjonen ved å forbinde de to største byene i landet, den gamle hovedstaden nye Oslo. For å utforme linjens trasé var det først nødvendig å identifisere stedene der snødekket var minst viktig. Bønder fikk i oppdrag å utføre målinger i hele regionen. Deretter varte konstruksjonen omtrent femten år, og strakte seg fra 1894 til 1909, året da koblingen ble tatt i bruk. Ingeniørene måtte designe en mengde kunstverk inkludert 182 tunneler, den lengste var Finse-tunnelen (10,3 km). Igangsettingen av linjen er en viktig dato i norsk historie. I dag er det også veldig populært blant turister. Toget krysser spesielt Hardangervidda, det største platået i Europa som ligger over grensen der trærne vokser.

Dokumentaren tilbyr oss også en liten tur på en svært kjent turistlinje i Norge. Flåmsbanen, «Flåmsbana», slynger seg mellom Myrdal (på jernbaneaksen Oslo – Bergen), og Flåm (867 m nedenfor), en liten by som lunter til havnivå, i bunnen av en forsenkning av Aurlandsfjorden, en arm av Norges lengste fjord (og den nest lengste i verden), Sognefjorden. En reise unnagjort på mindre enn en time. Det er en av de bratteste standardsporlinjene i verden. Gradienten er 55/1000 på nesten 80 % av en lang linje på litt over 20 km, og takket være dette betydelige fallet tilbyr en rekke landskapsrekorder for Norge over så kort avstand.

I dag kl 17:25 på Arte. Invitasjon til reise – Bergensbanen, det norske forbundstoget. ARTE Frankrike, Elephant Doc. Frankrike (2023)

👉 Denne artikkelen er hentet fra utgave 3928 av La Vie du Rail.

Flere nyheter og filer om jernbane i La Vie du Rail papir- eller nettversjon !


Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *