Jordskjelvforskere har oppdaget to gigantiske strukturer i dypet: hva er det?

Disse gjenstandene ble oppdaget mens de utforsket jordens dyp under jordskjelv ved bruk av seismisk tomografimetoden.

Når et jordskjelv oppstår, beveger bølger av energi seg i alle retninger. Fordi jordens bergarter og væsker har forskjellig tetthet, passerer bølger gjennom dem med forskjellige hastigheter, slik at geologer kan måle vibrasjoner for å finne ut hvilket materiale bølgene beveger seg gjennom og kartlegge jordens dybder.

På denne måten ble det funnet to store og merkelige strukturer kalt «store lavskjærsoner» (LLSVP). I disse områdene beveger bølgene seg langsommere enn i den omkringliggende nedre mantelen. For eksempel er et slikt område under Afrika, kalt «Tuzo», en formasjon rundt 800 km høy, skriver han. iflscience.com.

Imidlertid vet ikke forskere hvordan og hvorfor disse sonene ble dannet. Men siden gjenstandene er tettere enn de omkringliggende jordstrukturene, antas det at de er laget av et annet materiale enn den omkringliggende mantelen.

Hovedhypotese er at LLSVP er ansamlinger av havskorpe dannet over milliarder av år. En annen teori sier at dette er restene av den hypotetiske eldgamle planeten «Theia».

Det er en planet på størrelse med Mars som ble dannet for rundt 4,5 milliarder år siden. år siden traff den jorden og kastet en stor mengde steiner ut i verdensrommet, hvorfra månen ble dannet.

Dermed har det blitt antatt at disse dype gjenstandene kan være restene av Theia: mantelen til denne protoplaneten, som blandet seg med jordens mantel under kollisjonen.

i 2021 et team av forskere modellerte dette scenariet og fant ut at Theas mantel kunne overleve i dypet av jorden hvis den bare var 1,5-3,5 %. tettere.

Håpet er at de nyeste teknologiene vil hjelpe i fremtiden med å oppdage den sanne opprinnelsen til disse store formasjonene.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *