I Sverige har den nye regjeringen sagt ja

Sveriges tre høyrepartier har blitt enige om å danne en minoritetsregjering med enestående støtte fra Sveriges høyreekstreme demokrater. Planer for å redusere kriminalitet og immigrasjon og å bygge nye atomkraftverk er annonsert.

Den nye regjeringen vil bestå av moderater, kristdemokrater og liberale, med det høyreekstreme partiet Sverigedemokrater som forblir utenfor koalisjonen, men uttrykker betydelig støtte i parlamentet.

Fredag ​​avduket de fire partiene sin samarbeidsplan, som skisserer tiltak for å takle økende kriminalitet, innvandring, energipolitikk, helsevesen, utdanning og økonomi.

– Endring er ikke bare nødvendig, men mulig, og vi i alle fire partier kan få det til, sa Ulf Kristesson, leder i Moderat Høyre.

Stortinget stemmer mandag for å utnevne Kristersson til statsminister, og den nye regjeringen ventes å tre i embetet tirsdag, en drøy måned etter at høyresiden vant stortingsvalget knepent, og tvang sosialdemokratene ut av parlamentets makt etter åtte år ved makten.

Hensikten med parlamentarisk avstemning er å godkjenne (eller ikke) nominasjonen av U. Kristersson som statsminister. Systemet i Sverige forutsetter at han ikke trenger å oppnå flertall av stemmene, bare at flertallet ikke stemmer mot ham, slik at avholdende stemmer i hovedsak anses som stemmer for.

Hvis U. Kristersson blir bekreftet som statsminister, vil han tale i Stortinget tirsdag morgen: presentere den forventede politikken til regjeringen og introdusere det nye kabinettet. Så på ettermiddagen vil han møte kong Carl XVI Gustaf visstnok skifteskonselj – da blir han offisielt statsminister.

De fire høyrepartiene har til sammen 176 seter i parlamentet av 349. Sveriges innvandringsfiendtlige og unapologetiske nasjonalistdemokrater, tidligere sett på som outsidere på den svenske politiske scenen, var de store vinnerne i valget.

De ble nummer to i landet med rekordhøye 20,5 %. av stemmer. Partiet ble bare overgått av avtroppende statsminister Magdalena Anderssons sosialdemokrater, som dominerte svensk politikk i nesten et århundre.

Selv om høyreekstreme leder Jimmie Åkesson har sagt at han «ville elske å sitte i regjering», understreket han likevel at det viktigste er at hans større høyreparti har innflytelse over dagens politikk.

«Vi er fast bestemt på å implementere vår politikk, spesielt på områder som virker ekstremt viktige for våre velgere. Et av disse områdene er kampen mot kriminalitet,» sa Åkesson.

Selv om kvartetten presenterte en samlet visjon, var den fortsatt delt på mange sentrale politikkområder, og avtalen ga betydelige innrømmelser, hovedsakelig for å møte høyreekstreme krav.

Mens Sverige kjemper for å kontrollere voldsomme gjengskytinger og vold, inkluderer partiets handlingsplan besøkssoner i noen utsatte områder, strengere straffer for gjengangere, doble straffer for noen forbrytelser og anonyme vitner – alle store mindre innrømmelser fra Venstre.

Den nye regjeringen planlegger også å sterkt begrense generøsiteten til Sveriges flyktningpolitikk, og redusere antallet flyktningkvoter fra 6400 i fjor til 900 i året i løpet av dens fireårsperiode.

Sveriges bistandsmål på én prosent av bruttonasjonalinntekten faller også bort og det innføres et landsomfattende tiggeforbud.

De fire partiene ble også enige om å ikke kutte i dagpengene.

– Det viktigste for Sverigedemokrater er at regjeringsskiftet reflekterer et paradigmeskifte, sa Åkesson.

Den nye regjeringen har også kunngjort sin intensjon om å bygge nye atomreaktorer for å møte landets økende strømbehov.

– Det skal bygges nye atomreaktorer, sa Kristdemokraternes leder Ebba Busch. – Vi kommer til slutten av Paris-avtalen vår, men vi skal ikke ødelegge økonomien til svenske bedrifter og husholdninger. Fremtidens mål er elektrifisering, og middelet for å oppnå det er kjernekraft.

Det skandinaviske landet stemte for å fase ut atomkraft i en ikke-bindende folkeavstemning på 1980-tallet.

De siste årene har Sverige stengt seks av sine 12 reaktorer, mens de tre andre atomkraftverkene produserer rundt 30 % av totalen. strømforbruket i landet i dag.

Det er imidlertid vanskelig å finne levedyktige alternative energikilder for å erstatte kjernekraft, og fornybare energikilder kan ennå ikke fullt ut dekke dagens behov.

Den avtroppende sosialdemokratiske regjeringen, ved makten i åtte år, har tradisjonelt motsatt seg bygging av nye reaktorer, men har allerede i år erkjent at atomkraft vil være avgjørende i nær fremtid.

Som et resultat kunngjorde det svenske energikonsernet Vattenfall i juni at de undersøkte muligheten for å bygge minst to små modulære atomreaktorer (SMR).

Uansett lover de neste fire årene av Kristerssons regjering å bli like politisk ustabile som de forrige åtte årene med sentrumsvenstre Magdalena Andersson og Stefan Löfven.

Drevet av thelocal.se og svt.se.

I Sverige har den nye regjeringen sagt ja

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *