I Norge er det mangel på fengselsceller, og derfor må mange kriminelle løslates

– Jeg tror det vil være en gjensidig fordelaktig situasjon for oss og for svenskene, sa ministeren til NRK. «For dem [cietumos] det er ledig plass, men vi har problemer med å huse fangene.»

Anundsen presenterte sitt forslag i et brev til sin svenske kollega Beatrice Aska. Han håper at de første norske fangene kan overføres til svenske fengsler allerede neste år.

I Norge er det mangel på fengselsceller for å få plass til fanger, noe som ofte tvinger politiet til å løslate kriminelle.

– Vi kan ikke akseptere dagens situasjon i landet, understreket Anundsen. – Vi har lange køer i fengslene, så vi tok kontakt med svenskene for å høre om det var mulig å leie plasser i landets fengsler.

Fire fengsler og ett interneringssenter har blitt stengt i Sverige i år ettersom antall fengselsdømte har falt betydelig.

Selv om Anundsen innrømmet at han ikke visste om det ville være lovlig i henhold til gjeldende lov å la norske fanger sone straffen i Sverige, sa han at han var overbevist om at modellen Belgia har valgt kan tas i bruk. I 2009 signerte Belgia en avtale om innkvartering av enkelte fanger i nederlandske fengsler.

I mellomtiden har Norge ennå ikke offisielt kommentert forslaget.

Antallet fanger i Sverige har gått jevnt ned de siste årene og siden 2004 har det gått ned med gjennomsnittlig 1 % per år, mens det i perioden 2011 til 2012 gikk ned med 6 %. Dette er hovedsakelig fordi narkotikalovbrudd så vel som småtyverier medfører mildere straffer.

Et fengsel hvor en norsk morder kan havne

LETA, Foto: AFP/LETA

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *