Hvordan kan streiken til norske luftfartsteknikere påvirke reiseplanene?

Som svar på den pågående streiken fra flymekanikere om lønn, er det innført lockout i Norge – flyteknikere får ikke jobbe. Her er det du trenger å vite om denne situasjonen hvis du reiser til eller fra Norge.

Hva er denne tvisten og hva handler den om?

Næringslivets Hovedorganisasjon NHO Luftfart, en arbeidsgiverorganisasjon, innførte søndag nasjonal lockout (arbeidsgivernes mottiltak) som svar på den pågående streiken.

NHO Luftfart lockout betyr at landets flyvedlikeholdsarbeidere – selv de som ikke streiker – ikke kan gå på jobb. På denne måten er målet å utøve press og å fremskynde avtalen.

Lockouten kommer en drøy uke etter at flyvedlikeholdsarbeidere gikk ut i streik, noe som førte til at flere flyavganger ble kansellert i Norge forrige uke.

Norsk Luftfartsteknikers Organisasjon (NFO), som representerer luftfartsteknikere, streiket for å kreve en lønnsøkning på rundt 60 kroner i timen.

Hvilke flyselskaper er berørt av streiken og lockouten?

Streiken og lockouten påvirket tre kommersielle flyselskaper. Disse er Norwegian Air Shuttle, SAS og Widerøe.

Uten flyteknikere til å utføre vedlikehold og reparasjoner, er flyselskapene tvunget til å kansellere flyvninger.

Widerøe har måttet kansellere de fleste flyvningene så langt. Dette skyldes blant annet at disse flyselskapene har flere flyvninger per dag enn SAS og Norwegian.

Widerøe kansellerte hovedsakelig kortreiser innenlands, selv om noen internasjonale flyvninger også ble kansellert.

Norwegian kansellerte også en del flyvninger, men ikke så mange som Widerøe. Mandag kansellerte flyselskapene kun to flyvninger på grunn av situasjonen til luftfartsteknikere. Flyselskapet bemerker riktignok at det er vanskelig å forutsi hvor mange ekstra flyvninger som kan bli kansellert på grunn av streiken.

– Situasjonen begynner å bli alvorlig, åpenbart kan det bli kanselleringer. Uforutsette hendelser kan skje på flydagen og føre til at flyet kanselleres. Konsekvensene kan merkes raskt, sier talskvinnen for Norwegian Air Shuttle. , Tonje Sund .

SAS forblir stort sett upåvirket av streiken og lockouten av luftfartsteknikere, selv om flyselskapene må kansellere flyvninger av andre grunner, sier SAS-talsmenn.

Totalt ble mer enn 230 avganger kansellert mandag.

Flyr og andre flyselskaper er ikke berørt av streiken.

Hva bør passasjerene gjøre?

Flyselskaper råder passasjerer til å ganske enkelt gå til flyplassen og forberede flyet som normalt, med mindre flyet er kansellert eller flyselskapet bestemmer noe annet.

Hvis et fly blir kansellert, bør passasjerene kontakte flyselskapene de skulle fly med direkte. Widerøe ber imidlertid passasjerene om å ikke kontakte dem – flyselskapene forklarer at de selv vil kontakte kundene.

«Ikke kontakt oss, vi kommer tilbake til deg», sa Cathrina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe.

vanligvis i slike tilfeller prøver flyselskaper å ombestemme flyreiser eller tilby refusjon til passasjerer, samt overnatting og mat om nødvendig. Widerøe flyselskap har imidlertid varslet at det midlertidig stanser flybyttetjenester. Flyselskapet kan kun refundere passasjerer.

«Vi har ikke lenger mulighet til å endre flyvningen, tilby alternativ transport, måltider og overnatting. Når det er en situasjon som nå, har vi ikke mulighet til å endre flyvningen til en annen, fordi vi ikke vet når flyene vil begynne å fly normalt igjen, forklarer C. Solli.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Hvordan kan streiken til norske luftfartsteknikere påvirke reiseplanene?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *