Høyrepartiet leder i svenske riksdagsvalg

Selv om de fleste stemmene i Sveriges riksdagsvalg søndag er talt opp, er det fortsatt for tidlig å offentliggjøre det endelige resultatet – det kan ta flere dager.

For øyeblikket, med flertallet av tidligstemmer og svensker bosatt i utlandet som fortsatt skal telles, leder blokken av høyreorienterte partier som støtter Ulf Kristerssons kandidatur til statsminister et mandat. Så hvor trygg er denne situasjonen og kan noe fortsatt endre seg?

Hva er nåværende status for stemmetellingen?

Ifølge de siste dataene fra den svenske valetaten forventes 175 seter i parlamentet å gå til moderatene, svenske demokrater, kristendemokrater og liberale, som alle støtter Ulf Kristerssons kandidatur til statsminister. De ligger kun ett mandat foran blokken av sosialdemokratiske, venstre-, grønne og sentrumspartier, som i dag har 174 mandater. Det er totalt 349 seter i parlamentet.

Hvor mange stemmer er allerede talt?

Med opptelte stemmer i 6.264 av 6.578 valgkretser (95 %), er det ifølge de siste tallene fortsatt en liten sjanse for at en eller flere plasser vil svinge.

De fortsatt talte stemmene tilhører de som har forhåndsstemt (eller på valgdagen utenfor sin valgkrets) eller som er bosatt i utlandet. Ettersom ikke alle klarte å nå frem til valglokalene, er det ventet at disse stemmene fortsatt telles opp onsdag. Deretter vil det endelige resultatet av valget bli offentliggjort.

Når skal stemmene telles?

Sene stemmer telles under den såkalte onsdagsräkningen, eller onsdagstemmetellingen, og valgkontoret varsler at prosessen kan vare til torsdag i år.

Kan onsdagens opptelling endre det endelige resultatet?

Svante Linusson, matematikkprofessor og valgekspert ved KTH, sier det er usannsynlig, men ikke umulig.

Etter valget i 2018 ble det bytte av ett mandat i onsdagens opptelling. S. Linusson påpeker imidlertid at siden SV, Venstre, Frp og Senterpartiet allerede har vunnet de fire siste valgperiodene, betyr det at de må skaffe seg en større andel av de resterende stemmene for å vinne. . mandater.

«Dette betyr at når de resterende stemmene telles, må ytelsen deres være ekstremt god.» Det er ikke nok å få flertallet av de resterende stemmene, understreker professoren.

Hvem er de tidligste velgerne mest sannsynlig å favorisere?

Det er veldig vanskelig å si nøyaktig, fordi stemmene til de som stemte for tidlig og i utlandet telles på onsdag, men det er tegn på at tidligvelgere er mer sannsynlig å velge det demokratiske partiet, fordi de ikke ønsker å stemme i distriktet sitt, for frykt for å avsløre at de stemmer på et innvandrerfiendtlig parti.

Det er sannsynlig at denne omstendigheten ikke er så viktig for øyeblikket, siden partiet er mer normalisert og i tillegg avstemningshemmeligheten er sikret.

Hva pleier svensker som bor i utlandet å stemme på?

En fersk studie fra den svenske valmyndigheten om stemmeadferden til svensker bosatt i utlandet viste at det er mer sannsynlig at de stemmer på høyresiden.

Anders Lindberg, spaltist i Aftonbladet, sier at det for øyeblikket ser ut til at «en seier for venstresiden er umulig, fordi utenlandsstemmene generelt går inn for høyresiden».

Han kan imidlertid ta feil, og hvordan det faktisk blir vil bli klart onsdag. Bare én ting er klart: Prosessen med å danne regjering vil uansett være lang, fordi holdningene til partiene som utgjør de to blokkene er forskjellige på visse punkter. Valgkampen fokuserte på skyhøye energipriser og gjengkriminalitet.

Drevet av thelocal.se og svt.se.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Høyrepartiet leder i svenske riksdagsvalg

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *