Gjennomgå hvis natten ikke faller

Retning: Marc Schmidt | Spilletid: 84 minutter | År: 2023

I den digitale tidsalderen kan alt fanges opp i data, inkludert den ofte ufattelige oppførselen til mennesker. Den undersøkende dokumentaren Hvis natten ikke faller på lurer subtilt på hvor langt vi bør gå i denne forbindelse. Kan vi faktisk objektivt bestemme betingelsene for lykke og psykologisk helse, eller er vår kliniske søken etter den hellige gral en del av problemet?

Dokumentaren åpner i Norge. En liten gruppe barneskolebarn blir veiledet til å navngi og gjenkjenne sine egne atferdsmønstre: ved å konfrontere deres latente frykt i en VR-simulering, eller (bokstavelig talt) sprette dem i form av en ballong, håper adferdsspesialister å hindre barn i å opplever psykiske problemer senere i livet.

I en workshop på mottaket leser en av de ansatte høyt spørreskjemaet som systematisk presenteres for barna. Du kan gi fire forskjellige svar på alle spørsmålene, hver mellom «aldri» og «veldig ofte». Spørreskjemaet er et perfekt eksempel på menneskets behov for målbar kunnskap om komplekse problemer: intenst personlige spørsmål om barns sårbarheter kommer ut av datamaskinen som en serie med enere, firere og alt i mellom.

Hans tidligere filmer har allerede gjort det klart at regissør Marc Schmidt er interessert i psykologiske problemstillinger. Matthijs» regler forteller den indre kampen til en førtifem år gammel autistisk mann, I Morpheus armer gjør deg oppmerksom på hvordan det er å leve (natt) med søvnløshet. I denne sammenhengen viste denne siste dokumentaren allerede hvordan hjerneaktiviteten og søvnen til visse pasienter ble nøye målt i håp om å identifisere forklaringsmønstre og motivasjoner.

Hvis natten ikke faller på går enda lenger: filmen lar oss se vitenskapelig forskning og terapisesjoner på en like kontemplativ måte, men oppmuntrer oss også til å tenke kritisk om disse øktene. For eksempel spores en nederlandsk mann som lider av psykose under sine turer av sporede målelinjer (eller datastrømmer), som er ytterligere funksjonelt forsterket i lyddesignet. Det er som om skjermen alltid er på og uregelmessige pip indikerer et mulig gjennombrudd.

Mannen gjennomgår for tiden et rehabiliteringsprogram og har latt forskere med kunnskap om hans bakgrunn kartlegge hans sosiale og psykologiske aktivitet nærmere. Studien inkluderer også et detaljert spørreskjema, med spørsmål som «hva er meningen med livet for deg?» «. Mannen begynner på en spennende historie, men blir avbrutt: etter en tidligere «Vi kan snakke lenge om det, men det er fortsatt så mange spørsmål som kommer», sier forskeren nå at hun har «problemer med å følge det». Hva hjelper utdypende spørreskjemaer hvis det ikke er rom for å gi et utdypende svar?

Det må sies at Schmidt ikke ser ut til å ville fordømme forskere, forskere og prosjektledere: Hans synspunkt er mindre didaktisk og mer emosjonelt og filosofisk. De to siste elementene er inkludert i en drømmende, semi-poetisk voiceover som gir de mange kontemplative scenene bare litt ekstra retning og også forklarer tittelen. Voiceoveren er et bevisst tillegg, men det føles likevel unødvendig: det gir ord til tanker som dokumentaren ville vekke i fravær av et slikt «fugleperspektiv».

Hvis natten ikke faller på spiller i tre land (i tillegg til Norge og Nederland, samt USA), og det er noen ganger en skuffelse. For eksempel kunne nok opptakene til den nederlandske hovedpersonen lett ha fylt deres egen dokumentar, men de utvalgte scenene reiser nå hovedsakelig spørsmålet om hva som gikk tapt i redigeringen. Det overordnede designet skaper en blandet følelse, fordi Schmidts tilnærming også er forsvarlig: nettopp de tre ulike kontekstene skaper et helhetsbilde av den vitenskapelige «tørsten etter data» og behovet for kunnskap og kontroll.

I Lake Nona, et «hipt nytt boligområde» i Orlando, Florida, er dokumentaren ifølge Google på sitt mest surrealistiske i dette lyset: Hvem så den mye omtalte filmen? Ikke bekymre deg kjære Når du ser de moderne bungalowene og det vennlige, ryddige bomiljøet i boligsamfunnet, ser du nesten for deg selv i hagen til Florence Pugh og Harry Styles. «Vi vil sørge for at du er fornøyd, det er derfor vi prøver å eliminere all friksjon,» forklarer et av medlemmene i prosjektet, det utopiske prinsippet. Hvis det betyr mer eller mindre det samme her som i filmen, er det signalet for å komme seg ut herfra.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *