G. Nausėda diskuterte ikke bare sikkerhetssituasjonen i regionen med lederne i NATO-landene

Litauens president Gitanas Nausėda og Canadas statsminister Justin Trudeau diskuterte sikkerhetsspørsmål i den baltiske regionen på sidelinjen av NATO-toppmøtet i Vilnius.

Som presidentskapet kunngjorde onsdag, takket G. Nausėda den kanadiske statsministeren for hans bidrag til å styrke sikkerheten i den baltiske regionen, lede NATOs fremre styrker i Latvia og sende soldater til NATOs styrkeintegrasjonsenhet i Vilnius, med planer om å utvide sin styrke. militær tilstedeværelse i Latvia.

Presidenten ønsket også velkommen til Canadas beslutning om å åpne en ambassade i Vilnius, som «vil gi nye muligheter for å ytterligere styrke grenseoverskridende forbindelser og utvide den bilaterale agendaen».

«I følge landets leder deler Litauen og Canada en felles verditilnærming for å løse euro-atlantiske sikkerhetsspørsmål, spesielt ved å støtte Ukraina fullt ut og koordinere internasjonale sanksjonsspørsmål mot Russland og USA. Hviterussland,» heter det i presidentskapets uttalelse. .

Den litauiske lederen understreket også at Litauen støtter initiativer for å bruke eiendelene til den russiske regjeringen og oligarkene til formålet med Ukrainas gjenoppbygging, og ønsket velkommen endringene som er gjort i kanadisk nasjonal lovgivning, som gir makt til å iverksette slike tiltak.

G. Nausėda bemerket at Canada også er «en svært viktig søyle for transatlantiske bånd, uten hvilken europeisk sikkerhet er utenkelig».

Presidenten og Mr. Trudeau diskuterte utviklingen av bilaterale relasjoner, vurderte mulighetene for å styrke dem ytterligere, spesielt i sektorer med høy verdiøkning, eksport av matvarer, biovitenskap og landbruk.

Trudeau sa mandag at landet hans ville mer enn doble størrelsen på sine militære styrker i Latvia. Canada kommanderer for tiden NATOs Forward Force Battlegroup i Latvia, som nå vil bli utvidet til en enhet på størrelse med brigade.

Presidenten diskuterte utsiktene for samarbeid og støtte til Ukraina med den australske statsministeren

President G. Nausėda diskuterte utsiktene for bilateralt samarbeid, global sikkerhet og alliansesamarbeidsspørsmål med Australias statsminister Anthony Albanese på sidelinjen av NATO-toppmøtet i Vilnius.

«Til tross for geografisk avstand er vi nære likesinnede mennesker som opprettholder verdiene til demokrati og en internasjonal regelbasert orden. Vi setter stor pris på NATO-Australia-partnerskapet og støtten Australia gir Ukraina,» sa den litauiske lederen på møtet, sitert i formannskapets uttalelse.

I følge rapporten takket presidenten Australia for deres militære og humanitære hjelp til Ukraina og oppfordret det internasjonale samfunnet til å fortsette å forene seg for å hjelpe landet til å vinne krigen mot Russland.

Lederen av landet fremhevet de utmerkede bilaterale relasjonene og ønsket veksten av økonomiske bånd velkommen.

Som det fremgår av rapporten, er Australia en av Litauens hovedpartnere i Indo-Stillehavsregionen. Lederen av landet inviterte også til å utvikle samarbeid innen sektorene produkter og tjenester med høy merverdi – biovitenskap, finans- og forsvarsteknologi.

Presidenten diskuterte sikkerhetssituasjonen i regionen med Storbritannias statsminister

Under NATO-toppmøtet i Vilnius diskuterte president G. Nausėda situasjonen i regionen og Hviterusslands innflytelse på ustabiliteten i situasjonen med Storbritannias statsminister, Rishi Sunak.

Som rapportert av presidentskapet, takket den litauiske lederen også Storbritannia for ledelsen i Joint Expeditionary Force (JEF).

«Storbritannia er en av Litauens viktigste strategiske partnere innen områdene sikkerhet og forsvar, både på NATOs nordlige flanke og i Østersjøregionen,» sa presidenten under et møte.

Støtte til Ukraina ble også diskutert på møtet. Lederen av Litauen understreket at EU og Storbritannia bør styrke samarbeidet på områdene strategisk støtte til Ukraina og sikkerhet, utenrikspolitikk og forsvar.

Joint Expeditionary Force er en kampenhet i brigadestørrelse designet for å svare på uventede krisesituasjoner i Europa, inkludert Østersjøregionen.

Joint Expeditionary Force ledes av Storbritannia, og styrken består av sjø-, luft- og landkapasiteter levert av ti nordiske og baltiske partnere: Storbritannia, Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Sverige, Finland og Island .


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *