Fra bedriftsinkubator til eksport til mer enn 20 land. Historie / Artikkel fra den latviske gummimatteprodusenten «Rubrig».

Hovedtrekket til gummimattene som tilbys av selskapet er at de absorberer støt veldig godt. Derfor ble produktet opprinnelig designet for lekeplasser for barn.

Ideen hadde mange skeptikere, husket selskapets direktør Dainis Bonda: «Faktisk er det ingen som venter på oss noe sted. Det er kun med vår selvtillit, vår entusiasme, ved å delta på utstillinger og ved å pleie disse relasjonene, at vi har kommet dit vi er, da vi åpnet en ny linje.


Produksjonsanlegg til det latviske selskapet «Rubrig», august 2022.

Råmaterialet er hentet fra ny gummi og gamle dekk, som knuses og granulatet helles i varme flislignende former. Selskapet indikerte at det for øyeblikket også importeres resirkulert dekkgranulat, siden ingen selskaper i Latvia resirkulerer gamle dekk til granulat. Noen latviske dekk finnes imidlertid i varme former.

Bonda sa: «Jeg tror det skjer. Så vidt jeg vet blir mange dekk fra Latvia sendt til fabrikker i Polen, hvorfra vi tar granulat fra tid til annen.»

Nå er slike matter ofte å se både på lekeplasser og i gymsaler. Produktet er allment akseptert utenfor Latvia. 80 % av produksjonen eksporteres.

Selv om selskapet allerede er stort, startet det sin virksomhet for bare seks år siden ved hjelp av virksomhetsinkubatoren Latvian Investment and Development Agency (LIAA). Direktør for LIAA Siguldas bedriftsinkubator, Gundega Vanaga-Janberga, innrømmet at selskapets visjon var klar og hovedsakelig trengte finansiering for oppstarten.

«Generelt er inkubatoren der for å hjelpe nye virksomheter til å vokse. Både de uten erfaring og de med erfaring. Rubrig kom til oss som en ny virksomhet i det hele tatt. I begynnelsen vokste den veldig raskt. Men du kunne allerede se at de hadde erfaring. Klar objektiv, klar forretningsplan. Og tydelig forstått trinn å følge. Dette selskapet startet inkubasjon i juli 2017 med 17 000 [eiro] omsetning. Og innen juli 2021, da den fire år lange inkubasjonsavtalen ble avsluttet, hadde den allerede nådd over 1,5 millioner i inntekter, sa Vanaga-Janberga.

Men utfordringene i næringslivet tar aldri slutt. Det forskes nå på måter å redusere strømforbruket på. Månedlige regninger økte raskt og det ble vanskeligere å konkurrere med produsenter av et lignende produkt i Polen.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *